Scandalul trenurilor prea mari pentru a încăpea în tuneluri, izbucnit acum două săptămâni, a provocat demisii la Renfe și la Ministerul Transporturilor din Spania. În România nu-și dă nimeni demisia, dintr-un motiv simplu: nu s-au mai cumpărat trenuri – nici prea mari, nici prea mici.
După 15 zile de polemici stânjenitoare pentru Executivul de la Madrid, directorul general al companiei feroviare Renfe și numărul 2 din Ministerul Transporturilor și-au dat demisiile, informează Le Figaro.
Aflat la conducerea Renfe din iunie 2018, Isaías Taboas și-a prezentat luni demisia. A urmat și demisia secretarului de stat în Ministerul Transporturilor Isabel Pardo de Vera, fosta șefă a Adif, gestionarul infrastructurii feroviare spaniole, a confirmat ministerul, printr-un comunicat. Ministrul Transporturilor, Raquel Sanchez, și-a exprimat recunoștința față de acești doi foști șefi din domeniul feroviar pentru ”munca depusă în funcțiile respective”.
Demisii la Renfe și la Ministerul Transporturilor, în scandalul trenurilor care nu încap în tuneluri
Demisiile intervin după mai bine de două săptămâni de polemici legate de comanda a 31 de trenuri pentru rețeaua feroviară din nordul Spaniei, care s-au dovedit a fi prea mari pentru anumite tuneluri prin care ar fi trebuit să treacă.
Această comandă, în valoare totală de 258 milioane de euro, a fost atribuită în urma unei licitații în iunie 2020 producătorului spaniol de echipamente feroviare CAF, care a livrat și în România trenuri de metrou pentru Magistrala 2, în urma unui contract controversat.
Potrivit operatorului feroviar, această companie, cu sediul în Țara Bascilor (nord), a fost cea care a înțeles în martie 2021 că dimensiunile furnizate în timpul licitației erau incorecte. Ea a alertat apoi autoritățile chiar înainte de a începe construcția trenurilor. “Nu a existat niciodată riscul ca trenurile de dimensiuni greșite să fie construite, deoarece producătorul avea obligația, definită în documentele de licitație, de a efectua verificări”, a asigurat Renfe.
Această eroare – făcută publică la începutul lunii februarie, la aproape doi ani după ce problema a fost detectată – va duce totuși la întârzieri în livrarea trenurilor, care ar trebui să fie puse în circulație în cursul anului 2026, și nu în 2024, așa cum era prevăzut inițial. Potrivit presei spaniole, aceasta ar putea duce, de asemenea, la costuri suplimentare din cauza creșterii prețurilor materialelor în ultimele luni.
Această controversă a determinat deja Ministerul Transporturilor de la Madrid să-l demită, pe 6 februarie, pe fostul șef al gestionării echipamentelor la Renfe și pe un înalt funcționar de la Adif.