vineri, august 30, 2024
spot_img

Sute de demisii la Calea Ferată din Moldova. Salariile nu s-au mai plătit din martie

În ultimele cinci luni s-au înregistrat aproape 700 de demisii la Calea Ferată din Moldova, din cauza faptului că angajații nu și-au mai primit salariile din martie.

Alți peste cinci mii de angajați încă își așteaptă lefurile. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită intervenția prim-ministrului pentru soluționarea situației.

Potrivit Federației Sindicale a Feroviarilor, din martie până în prezent, în jur de 700 de angajați de la Calea Ferată din Moldova au demisionat. Același exemplu îl urmează și alți angajați, de la Bălți, de exemplu.

Președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, susține că autoritățile au început să plătească lefurile la doar trei din cele 35 de filiale ale CFM, dar și acolo s-au oprit din lipsă de bani. Acum restanțele salariale la întreprinderea de stat trec de 130 de milioane de lei moldovenești, echivalentul a aproape 33 de milioane de lei românești.

”Ieri s-a închis salariul pe luna martie la trei filiale din 35 și s-a achitat la două filiale din 35 pentru luna aprilie. Au mai rămas încă 33, aprilie, mai, iunie și jumătate de iulie, patru luni aproape. Suma datoriilor constituie la ziua de azi 131 milioane de lei”, a declarat președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, citat de postul de televiziune TV8.

Sindicaliștii spun că, deși au oferit anterior soluții pentru soluționarea problemei, nu au fost auziți. Acum aceștia cer implicarea directă a prim-ministrului Dorin Recean. ”Noi ca să acoperim toate cheltuielile trebuie să avem tranzitul care trecea din Ucraina spre România. Acest tranzit acum nu este pentru că Ucraina transportă totul prin porturile lor. Statul trebuia încă din luna februarie să includă în buget pentru întreținerea infrastructurii 400 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de lei românești – n.red.). Și pentru transportarea călătorilor 80 de milioane de lei (20 de milioane RON – n.red.)”,  a spus liderul sindical.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Guvernul spune că este în căutare de soluții

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, spune că Executivul este în căutare de soluții.

”Ce facem la etapa actuală este căutarea de soluții în cooperare cu administrația acestei companii, astfel încât aceste salarii restante să fie achitate la angajați. Poziția Guvernului este principială în acest sens. Ne dorim ca, din potențialul care există acum la companie să fie identificate soluții pentru angajați”.

CFM se confruntă de ani buni cu probleme la achitarea salariilor, așa cum a mai scris Club Feroviar. În 2020 întreprinderea a ajuns în prag de faliment, iar angajații au protestat în mai multe raioane ale Republicii Moldova. Din 2020 numărul angajaților a fost redus de la aproape 10.000 la 5.600.

IN THE SPOTLIGHT

Recalcularea pensiilor: Ce riscă mecanicii de locomotivă pensionari care lucrează la privat

Recalcularea pensiilor tuturor românilor este în curs, iar deciziile au început să le fie livrate pensionarilor prin Poșta Română. Numai că așteptările au fost...

Ultimele Articole