vineri, februarie 23, 2024
spot_img

Disputele legate de linia de TGV Lyon-Torino au dus la demisia lui Giuseppe Conte

Neînțelegerile cu liderul La Liga, Matteo Salvini, dar și cu cel al Mișcării 5 Stele, Luigi di Maio, au dus marți la demisia lui Giuseppe Conte, premierul Italiei.  Salvini depusese o moțiune de cenzură la adresa Guvernului din care făcea parte, iar di Maio era supărat pe Conte din cauza poziției premierului față de linia de TGV Lyon-Torino.

Adrian Bărbulescu

demisia lui Giuseppe Conte noua linie feroviară Lyon-Torino

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, şi-a prezentat marţi demisia, cu puțin timp înaintea unei moţiuni de cenzură generată de disensiunile din coaliţia guvernamentală.

„Dragă Matteo Salvini, ar fi trebuit să retragi miniştrii din Guvern. Eu aş fi fost avocatul poporului, dar din cauza acestei acţiuni Guvernul acesta se încheie aici, voi merge la preşedintele ţării pentru a-i oferi demisia mea din funcţia de prim-ministru”, a declarat Giuseppe Conte în Parlament înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de partidul La Liga (extremă-dreapta).

La Liga, condusă de vicepremierul Matteo Salvini, care este şi ministru de Interne, a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Giuseppe Conte în contextul disensiunilor cu partenerul de guvernare, Mişcarea 5 Stele (populistă, antisistem), condusă de Luigi di Maio.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, va decide, după consultări cu principalele partide, dacă va desemna un alt prim-ministru sau va convoca alegeri parlamentare anticipate.

Demisia lui Giuseppe Conte, după contre cu Luigi di Maio

Săptămâna trecută, Senatul italian a dat undă verde pentru linia de TGV Lyon-Torino. Senatorii au respins moțiunea Mișcării 5 Stele care se opunea proiectului legăturii feroviare de mare viteză care va uni Italia cu Franța.

Forul legislativ de la Roma a adoptat miercuri, 8 august, două moțiuni favorabile construcției liniei de mare viteză Lyon-Torino și a respins-o pe cea a M5S care se opunea cu vehemență acestei investiții. Discuțiile purtate în Senat pe marginea acestor moțiuni au provocat o tensiune maximă între M5S și partenerul său guvernamental, La Liga. Acesta din urmă a votat în favoarea textelor care susțin proiectul.

La finele lunii iulie, Giuseppe Conte adoptase o poziție tranșantă în favoarea proiectului feroviar transfrontalier. ”A nu face linia de mare viteză ar costa mult mai mult decât finalizarea proiectului”, a scris președintele Consiliului italian într-un mesaj postat pe Facebook. O modalitate de a contesta elegant poziția Mișcării 5 Stele de a se opune marilor investiții în infrastructură.

Ultimele Articole