miercuri, iunie 7, 2023
spot_img

Decretul care interzice zborurile scurte în Franța, publicat în Jurnalul Oficial

Decretul care interzice zborurile scurte în Franța, pe rute care pot fi parcurse cu trenul în mai puțin de două ore și jumătate, a fost publicat marți în Jurnalul Oficial.

Dispoziție emblematică a Legii climei din 2021, oprirea zborurilor interne atunci când este posibilă călătoria cu trenul în mai puțin de două ore și jumătate a căpătat putere de lege. Măsura care a obținut undă verde din partea Comisiei Europene și a Consiliului de Stat din Franța face obiectul unui decret publicat marți în Jurnalul oficial de la Paris.

”Serviciile regulate de transport aerian public de pasageri interzise de capitolul II al articolului L.6412-3 din Codul transporturilor sunt cele pentru care o legătură feroviară substituibilă asigură, în fiecare sens, un traseu de mai puțin de două ore și jumătate”, precizează textul actului normativ.

Zborurile scurte în Franța, interzise din 2021. Măsura a fost însă contestată

Această interdicție prevăzută de Legea climei și rezilienței din 22 august 2021, deja aplicată în practică, era suspendată pe durata unei anchete aprofundate a Comisiei Europene, ca urmare a unei plângeri depuse de o parte a sectorului aerian, care o considera contrară principiilor concurenței și inadaptată luptei contra schimbărilor climatice. Interdicția nu se referă la zborurile de legătură.

În decembrie 2022, Comisia Europeană a aprobat planul Franței de a interzice zborurile aeriene cu alternativă feroviară pe distanțe scurte, dar vor fi afectate doar trei rute, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Propunerea inițială, care necesita undă verde de la Bruxelles, urma să afecteze opt rute.

Comisia a spus că interdicția poate fi instituită pe loc numai dacă există alternative feroviare reale disponibile pentru aceeași rută – adică mai multe conexiuni directe pe fiecare sens în fiecare zi. Asta înseamnă că doar trei rute vor intra în prezent sub interdicție: călătoriile între Paris-Orly și Bordeaux, Nantes și Lyon.

Ultimele Articole