spot_img
vineri, august 12, 2022
spot_img

Declaratie Comuna pentru o strategie industriala europeana ambitioasa

Joint Declaration signed for an ambitious EU industrial strategy91 de asociatii industriale au semnat o Declaratie Comuna care face apel la institutiile Uniunii Europene de a stimula dezvoltarea industriei producatoare europene. UNIFE se afla printre semnatari, reprezentand industria feroviara europeana. Membrii UNIFE detin o cota de piata de 84% in Europa si furnizeaza 46% din productia globala de echipamente si servicii feroviare.
„Noi, Semnatarii acestei Declaratii Comune, suntem pregatiti sa acceleram cooperarea noastra cu Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul de Concurenta pentru a defini si a implementa aceasta strategie europeana industriala ambitioasa si coordonata care ne va ajuta sa protejam autoritatea globala a producatorilor europeni si locurile de munca din Europa”, se stipuleaza in Declaratie.
Industria are peste 34 de milioane de angajati in toate statele membre, iar lanturile de furnizori includ sute de mii de IMM-uri si furnizori de dimensiuni mai mari. De asemenea, la aceste cifre se adauga milioane de locuri de munca suplimentare din sectoarele adiacente. Industria producatoare europeana are o capacitate extraordinara de cercetare si inovare, se lauda cu o forta de munca calificata si a castigat un renume international in privinta calitatii si durabilitatii. In prezent, are nevoie de sustinerea rapida si ferma a institutiilor europene si a statelor membre pentru a crea mai multe locuri de munca si pentru a stimula dezvoltarea in Europa.
Industria producatoare europeana, reprezentanta a unei game variate de sectoare, face apel la Comisia Europeana pentru reafirmarea sprijinului acesteia fata de obiectivul de atingere a pragului de 20% din PIB din industrie cu un program ambitios si realist; pentru adoptarea unui Plan de Actiune privind abordarea provocarilor intampinate de sectoarele industriale, in cadrul unei Comunicari care va include pasii concreti si etapele principale; si pentru a se angaja sa aplice acest Plan de Actiune in timp util si sa raporteze in mod regulat progresele facute.
Prin aceasta Declaratie, asociatiile industriale considera ca „a sosit timpul sa tragem un sistem de alarma cu privire la provocarile importante cu care ne confruntam. Intre 2000 si 2014, cota industriei producatoare in totalul produselor europene a scazut de la 18,8% la 15,3%, in timp ce 3,5 milioane de locuri de munca in industria producatoare au fost desfiintate intre 2008 si 2014. Intre timp, tari din toata lumea pun industria in topul listei lor de prioritati. Strategia „Make in India” intentioneaza sa plaseze India ca „urmatoarea destinatie de productie”, iar „Made in China 2025” are ca scop transformarea Chinei „intr-o putere de productie de top”. Recenta strategie a Americii, „America First”, va avea cu siguranta un impact puternic asupra politicii sale industriale”.
Conform planului, Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a identificat reindustrializarea Europei ca una dintre principalele sale prioritati si a confirmat obiectivul de crestere a cotei industriale in PIB-ul european la 20% pana in 2020. „Pe masura ce abordam pregatirea urmatorului Cadru Financiar Multianual, este vital pentru Comisia Europeana sa ia atitudine pentru a ajuta Uniunea Europeana sa ramana competitiva in industria globala si sa concureze intr-o piata echitabila.

Ultimele Articole