spot_img
duminică, decembrie 4, 2022
spot_img

Decizie a Parlamentului European: Rambursarea valorii biletului la peste 60 minute întârziere

Potrivit noilor reguli adoptate în aceste zile de către parlamentarii europeni, pasagerii trenurilor vor fi mai bine protejați atunci când există întârzieri și anulări sau în situații în care riscă discriminări.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Parlamentul a aprobat zilele trecute Acordul cu statele membre cu privire la normele revizuite privind drepturile călătorilor feroviari. Regulile vor garanta că pasagerii pot fi redirecționați și vor primi ajutor atunci când există întârzieri și anulări.

Accesul și asistența se vor îmbunătăți pentru persoanele cu mobilitate redusă și vor exista mai multe spații dedicate pentru biciclete.

Ajutorarea călătorilor blocați

Dacă există o întârziere de peste 60 de minute, pasagerii vor putea solicita: rambursare integrală pentru costul biletului, să își continue călătoria sau să fie redirecționați în condiții comparabile, dar fără costuri suplimentare. Aceștia trebuie să poată călători în aceeași clasă ca biletul lor original. Călătorii cu trenul vor putea organiza ei înșiși o călătorie pe o altă rută și pot primi rambursarea pentru un bilet nou dacă operatorul feroviar nu comunică opțiunile de rutare în termen de 100 de minute de la plecarea programată.

Obligațiile de redirecționare se vor aplica chiar și în caz de forță majoră și, dacă este necesar, vor trebui furnizate mese și băuturi răcoritoare, iar costurile de cazare vor fi rambursate. Noile norme vor oferi, de asemenea, mai multă claritate cu privire la ceea ce poate fi considerat o forță majoră, situație care ar scuti companiile feroviare de la plata compensațiilor pentru întârzieri sau anulări.

Pe lângă condițiile meteorologice extreme și dezastrele naturale majore, noile reguli includ acum crize majore de sănătate publică sau atacuri teroriste. Grevele personalului feroviar nu vor fi acoperite de această scutire.

Asistarea persoanelor cu mobilitate redusă

Călătorii cu mobilitate redusă vor avea mai multă flexibilitate atunci când fac aranjamente de călătorie, deoarece vor fi obligați să anunțe operatorul cu privire la planurile lor de călătorie cu doar 24 de ore în avans (conform normelor actuale, trebuie să anunțe operatorul cu 48 de ore în avans). În cazul în care este necesară o persoană însoțitoare, aceasta trebuie să călătorească gratuit. Călătorilor cu mobilitate redusă care utilizează un câine de asistență li se va oferi garanția că animalul poate călători cu ei.

Dotarea trenurilor cu spații de biciclete

Într-un efort de a oferi o mobilitate mai durabilă și alternative confortabile, toate trenurile trebuie să fie echipate cu spații dedicate și rafturi pentru biciclete, cu cel puțin patru spații pentru biciclete pe fiecare tren.

„Avem vești foarte bune pentru cei care călătoresc cu trenul, întrucât am reușit să ne asigurăm aceleași drepturi minime ale pasagerilor în întreaga UE când vine vorba de rutare, spații pentru biciclete, bilete directe și drepturile pasagerilor cu mobilitate redusă. Acestea sunt progrese importante pentru a face călătoria cu trenul mai convenabilă și mai ușoară pentru pasageri ”, spune raportorul Parlamentului European, Bogusław Liberadzki.

Normele revizuite se vor aplica, în principiu, tuturor călătoriilor și serviciilor feroviare internaționale și interne în întreaga UE, cu posibilitatea ca statele membre să scutească serviciile feroviare interne pentru o perioadă limitată de timp. Regulile vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE. Regulile vor începe să se aplice doi ani mai târziu, cu excepția cerințelor de spațiu pentru biciclete, care vor fi aplicabile la patru ani de la intrarea în vigoare a Regulamentului.

Una dintre solicitările Federației pentru Ciclism a Europei este ca fiecare tren să aibă cel puțin opt locuri pentru biciclete. Un studiu făcut de Federație acum câțiva ani indica faptul că în majoritatea țărilor UE serviciile feroviare oferite cicliștilor sunt necorespunzătoare.

Ultimele Articole