miercuri, mai 8, 2024
spot_img

STB va contesta la Curtea de Apel decizia CNSC privind licitația de tramvaie de 18 m

Societatea de Transport București va contesta la Curtea de Apel decizia CNSC privind licitația de tramvaie de 18 m, câștigată de Electroputere VFU Pașcani, dar neatribuită.

decizia CNSC privind licitația de tramvaie licitația pentru tramvaie a STB

”STB va contesta la Curtea de Apel decizia CNSC. Sunt mai multe motive, menționez unul singur: CNSC spune că STB nu a făcut dovada că nu au fost bani în bugetul Capitalei pe 2020 pentru această achiziție. Toate bugetele sunt publice”, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, primarul general Nicușor Dan.

Decizia CNSC privind licitația de tramvaie de 18 m obligă STB să reia procedura

Licitația de tramvaie de 18 m a Societății de Transport București a fost anulată ”în afara dispozițiilor legale”.

Aceasta este concluzia tranșantă prezentată în motivarea Deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) la contestația depusă de câștigătorul procedurii, Electroputere VFU Pașcani, prezentată în exclusivitate, săptămâna trecută, de Club Feroviar. În documentul menționat se demontează susținerile STB (asumate și de primarul general Nicușor Dan) privind lipsa de oportunitate a achiziției și inexistența fondurilor.Licitația a fost câștigată de Electroputere VFU Pașcani

Pe 31 iulie 2020, Electroputere VFU Pașcani asociată cu Reloc SA a câștigat licitația de furnizare a 40 de tramvaie, cu posibilitatea de achiziție a încă 60 de tramvaie de 18 metri, organizată de STB SA. Luni de zile, atât în administrația Gabriela Firea, cât și după preluarea postului de primar general de către Nicușor Dan, câștigătorul licitației a fost dus cu preșul, pentru ca în după-amiaza zilei de 31 decembrie 2020, printr-o decizie cel puțin bizară, conducerea STB să anuleze procedura.

Licitația, lansată în 2019, avea o valoare estimată cuprinsă între 307,6 milioane de lei (corespunzător unui număr de 40 de tramvaie) și 769 milioane de lei (100 de tramvaie). Desemnarea asocierii drept câștigătoare a avut loc imediat după ce Autoritatea Națională de Achiziții Publice (ANAP) și-a dat acceptul pe procedura de evaluare și desemnare a câștigătorilor. Elecroputere VFU a concurat la licitație cu asocierea Astra Vagoane Călători – Atelierele CFR Grivița – CRRC China.Primarul general nu știe când se va semna contractul cu Astra Vagoane Călători

Întrebat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, când se va semna celălalt contract pentru tramvaie, cu Astra Vagoane Călători Arad, Nicușor Dan nu a putut da un răspuns concret.

”Am fost în mai multe discuții cu Astra Arad. Următoarea va avea loc luni, 10 martie. Au trecut niște ani de la momentul în care oferta a fost depusă. Între timp, a apărut și o pandemie și au sărit niște prețuri. Contractul, așa cum e în caietul de sarcini, putem să-l semnăm și acum. Întrebarea e dacă e avantajos și pentru Astra”, a spus primarul general. (A.B.)

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole