spot_img
marți, martie 21, 2023
spot_img

VIDEO Precedentul deces la CFR Călători al unui pasager a avut loc acum 12 ani. Ludovic Orban s-a dus la fața locului

Precedentul deces la CFR Călători al unui pasager aflat într-un tren al operatorului feroviar de stat a avut loc în urmă cu aproape 12 ani, pe 10 mai 2008. Locomotiva şi două vagoane ale unui tren accelerat care circula pe ruta Ploieşti-Iaşi au deraiat în apropiere de Valea Călugărească – o persoană a murit și alte patru au fost rănite. La vremea respectivă, la fața locului s-a deplasat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, actualul prim ministru.

Adrian Bărbulescu

deces la CFR Călători

Acum avem parte de un alt deces, într-un vagon care a luat foc în apropiere de stația Augustin din județul Brașov.

Deces la CFR Călători, al unui pasager. Precizările Poliției

În această dimineață s-a anunțat că un cadavru carbonizat a fost găsit, în noaptea de duminică spre luni, într-unul dintre cele două vagoane ale trenului Regio 3535, care circula pe relația Brașov-Mediaș.

”La data de 05 aprilie 2020, în jurul orei 22,00, dispeceratul Secției Regionale Poliție Transporturi Brașov a fost sesizat prin apel SNUAU 112, despre faptul că la ieșirea din stația CF Augustin spre Racoș, jud. Brașov este un incendiu la unul dintre vagoanele trenului de călători R3535, care circula pe relația Brașov-Sighișoara, firul 1. Incendiul a fost lichidat de către echipajele de pompieri sosite la fața locului, iar în urma cercetărilor efectuate s-a descoperit o persoană carbonizată. Cadavrul a fost ridicat și transportat la Serviciul Județean de Mecidină Legală Brașov pentru efectuarea autopsiei și stabilirea cauzei reale a decesului. În cauză se efectuează cercetări pentru identificarea victimei și stabilirea exactă a cauzelor incendiului, în cadrul unui dosar penal, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov”, a anunțat Poliția.

Posibil călător fraudulos

Directorul de comunicare al CFR Călători, Adrian Vlaicu, a precizat pentru Club Feroviar că persoana decedată a fost descoperită după ce trenul a fost scos din linie curentă și dus în stația Augustin. Potrivit aceleiași surse, conductorul a informat echipele de intervenție că toți pasagerii din tren care aveau legitimații de călătorie au coborât. Se poate deci presupune că persoana care a decedat era călător fraudulos, deoarece conductorul nu știa de prezența ei în garnitură.

Precedentul deces la CFR Călători a avut loc la Valea Călugărească

Sâmbătă, 10 mai 2008, locomotiva şi două vagoane ale trenului Accelerat 1661 care circula pe ruta Ploieşti-Iaşi a deraiat în apropiere de gara Valea Călugărească. În urma accidentului și-a pierdut viața o persoană, iar alți trei pasageri și şeful de tren au fost răniți.

Şina care a străpuns corpul fetei a fost lovită de locomotivă, s-a îndoit şi a străpuns podeaua primului vagon, cel de clasa I. Crunta ironie a sorţii a fost că singura victimă, în vârstă de 17 ani, era fiica unui expert în siguranţa circulaţiei feroviare, relata presa vremii.

La faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai Pompierilor, ai ISU, Jandarmerie, ai Ministerului Transporturilor, inclusiv ministrul de la acea vreme Ludovic Orban, ai SMURD, ai Poliţiei.

Ce spunea Ludovic Orban la vremea respectivă

Ludovic Orban a declarat că a existat o problemă la macazul numărul 9, care fusese în revizie în urmă cu două-trei zile.

Potrivit lui Orban, membrii comisiei de anchetă constituite în acest caz au luat probe de la faţa locului. Ministrul Transporturilor de la acea vreme spunea că vor fi verificate registrele şi se va stabili modul în care a fost realizată revizia. Întrebat dacă este luată în calcul şi o eroare umană, Ludovic Orban a spus: „Nu mă hazardez atât timp cât investigaţiile nu vor fi complete”.

Mână criminală la Valea Călugărească

Cauza accidentului feroviar de la Valea Călugărească a fost desfacerea voluntară a șuruburilor și a piulițelor de la macaz, au anunțat ulterior reprezentanții comisiei de anchetă.

„Accidentul feroviar a fost posibil din cauza neînchiderii macazului, dintr-o poziție în alta, corespunzătoare parcursului de trecere pe linia din halta de mișcare Valea Călugărească. Astfel, cele de mai sus s-au produs ca urmare a deplasării casetei de înzăvorâre a macazului. Putem spune că piulițele și șuruburile de prindere au fost desfăcute de către persoane necunoscute”, spunea șeful comisiei de anchetă, Laurențiu Dumitru. Piulițele și șuruburile au fost lăsate lângă macaz.

În accidentul feroviar de la Măldăeni nu a murit nimeni

Revenind în istoria recentă, un incendiu similar celui de duminică seara de la Augustin s-a produs marți, 26 noiembrie 2019, în jurul orei 17,00, între utimele două vagoane ale trenului IR 1825, care circula pe relația București Nord – Târgu Jiu. Incidentul nefericit a avut loc în localitatea Măldăeni, lângă Roșiorii de Vede.

Valentin Dorobanțu a ținut permanent legătura cu șeful de tren

Călătorii din ultimele două vagoane au fost redistribuiţi în siguranţă în celelalte trei vagoane ale garniturii. În tren se aflau aproximativ  90 de călători, dar toți au fost evacuați în siguranță. Directorul general de la acea vreme al CFR Călători, Valentin Dorobanțu, a păstrat permanent legătura cu șeful de tren și cu ceilalți angajați feroviari, pentru ca nimeni să nu alba de suferit în urma incendiului. Așa că atunci nu a fost niciun deces la CFR Călători al vreunui pasager.

Ultimele Articole