spot_img
miercuri, iulie 6, 2022
spot_img

De la ”nevoia acută de specialiști” la ”speranțe pentru un suflu nou” la Ziua Carierei Feroviare în CFDP

Carieră Feroviară în România (CFiR), Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri și Club Feroviar au organizat în data de 19 mai, în cea de-a doua zi a Conferințelor Club Feroviar – Infrastructură, evenimentul „Ziua Carierei Feroviare dedicată studenților/masteranzilor FCFDP – UTCB” care a pornit de la ”nevoia acută de specialiști” și s-a terminat cu ”speranțe pentru un suflu nou”.

CFiR este singura platformă de resurse umane care se ocupă strict de domeniul feroviar şi cel al transportului urban pe şină, iar unul dintre obiectivele noastre este atragerea tinerilor către o carieră în acest domeniu, motiv pentru care Carieră Feroviară în România și partenerii săi s-au mutat pentru o zi în băncile Facultații de Căi Ferate, Drumuri și Poduri – UTCB în cadrul “Zilei Carierei Feroviare dedicată studenților/masteranzilor FCFDP – UTCB”.

Acest eveniment a avut loc în contextul în care niciodată, ca astăzi, nu a existat atâta nevoie de specialiști în infrastructura de transport, domeniu prioritar care determină progresul unei societăți. Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice de Construcții este singura din țară care pregătește ingineri constructori pentru activităţi de proiectare, cercetare, execuţie şi consultanţă a infrastructurii de transporturi (drumuri, poduri şi căi ferate).

Obiectivul evenimentului “Ziua Carierei Feroviare dedicată studenților/masteranzilor FCFDP – UTCB” a fost de a crea un dialog deschis între facultate și mediul economic, networking și relații de business, dar și de a acorda șanse studenților/masteranzilor facultății de a se informa în legatură cu realitățile din domeniul feroviar și de a fi în contact cu angajatorii din acest domeniu, fiind astfel la curent cu cele mai bune opțiuni de a-și începe sau dezvolta o carieră feroviară.

Companii prezente la eveniment
Inginer topograf

Masă rotundă la Ziua Carierei Feroviare dedicată studenților/masteranzilor CFDP: De unde luăm specialiști pentru domeniul feroviar?

Programul “Zilei Carierei Feroviare dedicată studenților/masteranzilor FCFDP – UTCB” a debutat cu o masă rotundă menită a crea un cadru de discuții despre metodele/tehnologiile de învățare folosite în facultate vs. necesitățile din câmpul muncii și ce poate fi îmbunătățit în procesul de învățare.

Au fost prezenți la aceste discuții, pentru a găsi soluții comune companii-facultate de atragere a tinerilor către facultățile cu profil feroviar și, ulterior, orientarea studenților/masteranzilor către locuri de muncă din domeniul feroviar, reprezentanți ai corpului profesoral FCFDP-UTCB și FT-UPB, ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, ai unor instituții de stat, asociații și sindicate reprezentative pentru domeniul feroviar, dar și ai companiilor din mediul privat.

 

Sesiune de prezentări și interacțiune directă studenți-companii

După această masă rotundă, programul a continuat cu două secțiuni destinate în totalitate studenților/masteranzilor CFDP, respectiv o sesiune de prezentări ale companiilor și ale ofertelor pe care acestea le au pentru studenți/masteranzi și o sesiune de interacțiune directă companii – studenți/masteranzi.

Panelul de prezentări a fost deschis de către conf.dr.ing. Adrian Burlacu, Decan al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri – UTCB, Dr. Corneliu Vișoianu, Director – Cabinet Secretar de Stat din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prof.dr.ing. Gabriel Popa, Prodecan al Facultății de Transporturi – UPB și Iulică Măntescu, Președinte al Federației Mecanicilor de Locomotivă cu mesaje de motivare si responsabilizare pentru studenții prezenți în sală.

În continuare, companiile care au participat la eveniment și-au prezentat ofertele pe care le au pentru studenții și masteranzii CFDP – locuri de muncă, stagii de practică sau internshipuri, precum și motivele pentru care un candidat să aleagă în primul rând o carieră în domeniul feroviar, iar apoi oferta unei companii sau a alteia – de la informațiile cele mai importante despre companie, mediul de lucru și proiectele derulate, până la pachetul salarial.

Au fost prezente la evenimentul “Ziua Carierei Feroviare dedicată studenților/masteranzilor FCFDP – UTCB” și au încercat să își atragă studenții/masteranzii de partea lor: Autoritatea Feroviară Română – AFER, Baicons Impex, CER Fersped, Consis Proiect, DB Engineering&Consulting, Egis România, FCC Construcción, Grup Feroviar Român (GFR), ISPCF – Institutul de Studii și Proiectări Căi Ferate, Informatică Feroviară, PENTACON, TPF Inginerie, TBL Grup și voestalpine RAILWAY SYSTEMS România.

În finalul acestei sesiunii, partenerul evenimentului, compania DB Engineering & Consultinguna dintre cele mai importante firme de inginerie și consultanță din lume, a dorit să trezească interesul studenților prin prezentarea celui mai important proiect în care sunt implicați, Rail Baltica, cu exemple concrete despre ceea ce ar presupune activitatea în diverse departamente ale companiei.

“Ziua Carierei Feroviare dedicată studenților/masteranzilor FCFDP – UTCB” s-a încheiat cu o sesiune în care studenții prezenți la eveniment au putut interacționa direct cu reprezentanții companiilor pentru a se informa despre posibilitațile pe care le au de a urma o carieră în domeniul feroviar.

Interesul foarte mare arătat asupra oportunităților oferite de angajatorii prezenți la eveniment, cât și numărul mare de întrebări adresate, în finalul sesiunii de prezentări, ne dau speranța că, printr-o promovare continuă în rândul tinerilor a domeniului feroviar și a posibilităților de a dezvolta o carieră în acest domeniu, practic, misiunea noastră, a CFiR, precum și realizarea de întâlniri menite a alinia procesul de învățare de orice nivel cu necesitățile pieței, vor aduce în viitorul nu foarte îndepărtat un suflu nou în acest domeniu care suferă în momentul de față o criză de forță de muncă.

 

Pentru a asigura succesul acestui eveniment, CFiR are parte de sprijinul partenerilor săi

 

Colaborează cu instituții de învățământ, asociații profesionale și patronale

 

 Și este susținută în demersul de promovare de către partenerii săi media

Urmăriți-ne pe sitenewsletterul săptămânal și/sau social media: linkedintwitterfacebookyoutube și instagram pentru a afla noutăți despre “Ziua Carierei Feroviare dedicată studenților/masteranzilor FCFDP – UTCB”.

Pentru mai multe informații despre activitățile Carieră Feroviară în România (CFiR), ne puteți contacta la adresa de email office@cfir.ro sau prin chat-ul de pe site www.cfir.ro. Vom răspunde în intervalul orar 9 – 17, de luni până vineri.

 

Ultimele Articole