joi, aprilie 24, 2025

DB Cargo câștigă împotriva CFR SA la Consiliul Concurenței

O regională CFR ține pe loc trenul, iar următoarea regională în care acesta intră aplică amendă deoarece trenul este întârziat. Cam așa s-a găsit CFR SA să își acopere găurile înregistrate după scăderea drastică a traficului feroviar de marfă. Abuzuri de acest fel au fost aduse la cunoștința Consiliului Feroviar de către DB Cargo, instituția pronunțându-se luni asupra cazului.

Scăderea drastică a traficului feroviar de marfă obligă CFR SA să găsească modalități suplimentare de rotunjire a veniturilor, chiar și neortodoxe. Una dintre căile inventate de către conducerea CFR SA a fost creșterea tarifelor non-TUI aplicate operatorilor de marfă. Excesul de zel a trezit nemulțumirea operatorilor care s-au adresat cu plângeri Consiliului Feroviar. Luni acesta s-a pronunțat asupra unei reclamații depuse în luna septembrie de către unul dintre operatorii importanți de pe piață DB Cargo.

Ce a reclamat DB Cargo?

În plângerea sa DB Cargo a reclamat „comportamentul abuziv continuu al CFR SA”, care nu reformează procedurile și practicile proprii și nu clarifică anumite prevederi din contractul de acces pe care îl încheie cu operatorii de transport feroviar.

Mai precis CFR SA, prin unele dintre sucursalele sale, ar întocmi „în mod abuziv borderouri de staționări pentru trenurile OTF aflate în tranzit”. CFR face presiuni pentru plata facturilor aferente, deși situațiile pe baza cărora aceste tarifări sunt întocmite nu constituie staționări solicitate/provocate de OTF.

Reclamantul a prezentat în plângere, cu titlu exemplificativ, situații în care trenurile DB Cargo nu puteau înainta dintr-o stație în alta și înregistrau staționări în urma ordinului dat de Sucursalele Regionale ale CFR SA de oprire a activității în stația de parcurs. Potrivit precizărilor reclamantului CFR SA, deși OTF nu a produs motivul de staționare și chiar a înregistrat de fiecare dată costuri suplimentare din cauza așteptării, Sucursalele Regionale ale CFR SA au întocmit borderouri prin care au propus tarifarea așteptării trenului drept „staționare provocată de OTF”.

Au existat situații în care trenurile DB Cargo aflate în tranzit între diferite regionale feroviare au fost tarifate pentru staționări într-o regională, din cauza întârzierilor provocate de altă regională.

Răspunsul CFR bazat pe „de regulă” și „în principiu”

CFR SA a precizat că nu au existat cazuri de întocmire a unor borderouri și, implicit, emiterea de facturi aferente pentru tarifarea staționării operative a materialului rulant aparținând OTF, în situații care nu constituiau staționări provocate de OTF.

De asemenea, CFR SA a precizat că, în principiu, nu au existat situații în care trenuri aparținând OTF nu au putut înainta dintr-o stație în alta, în urma ordinului/dispoziției sucursalei regionale de oprire din vina CFR SA a activității în stația de parcurs. În cazul în care au apărut totuși astfel de situații, acestea au fost rare și au fost tratate în urma concilierilor.

În ceea ce privește tarifarea pentru staționarea OTF, CFR SA a precizat că, în principiu, nu au fost situații în care trenurile OTF să fie tarifate pentru staționări în stații de pe o regională, din cauza întârzierilor provocate pe o altă regională din vina CFR SA.

În decembrie 2024 (deci după depunerea reclamației DB) CFR SA a elaborat proiecte actualizate ale procedurilor care cuprind o serie de clarificări propuse atât de reprezentații din sucursalele regionale ale CFR SA, cât și de unii OTF, și care se află încă în analiză. CFR SA împreună cu societatea Informatica Feroviară SA ar avea în curs de elaborare o nouă aplicație informatică pentru calculul tarifelor de servicii auxiliare (TSA) la nivelul stațiilor de cale ferată, al regionalelor CFR SA și la nivel central CFR SA.

Analizarea și actualizarea celor două proceduri va fi reluată după finalizarea aplicației informatice și vor fi puse la dispoziția OTF.

Ceilalți operatori confirmă

CNSDF a transmis către alți OTF solicitarea de a preciza dacă s-au confruntat cu situații precum cele sesizate de către DB Cargo în cadrul plângerii și demersurile efectuate la CFR SA pentru remedierea acestora.

În ceea ce privește situațiile în care sucursale regionale ale CFR SA au întocmit borderouri de staționări pentru trenurile OTF aflate în tranzit și au solicitat plata facturilor aferente, deși staționările respective nu au fost solicitate/provocate de OTF, s-au confruntat cu astfel de situații, conform răspunsurilor primite de la OTF, următorii operatori de transport: CER FERSPED, LTE-RAIL ROMANIA SRL, Rail Cargo Carrier Romania SRL și Grup Feroviar Român SA, astfel:

  • Situații în care trenurile OTF au înregistrat staționări în urma ordinului primit din partea sucursalelor regionale ale CFR SA de oprire a activității în stația de parcurs au fost semnalate de CER FERSPED, LTE-RAIL ROMANIA SRL și SC Rail Cargo Carrier Romania SRL.
  • Situații în care trenurile OTF au fost tarifate pentru staționări într-o regională a CFR SA din cauza întârzierilor provocate de altă regională au fost semnalate de către LTE-RAIL ROMANIA SRL și Grup Feroviar Român SA.
  • În ceea ce privește situațiile în care OTF au primit facturi de la CFR SA și/sau sucursalele regionale ale CFR SA pentru serviciul aferent staționării operative, după expirarea termenului prevăzut în contractul de acces și în procedurile operaționale, următorii OTF au răspuns afirmativ: CER FERSPED, LTE-RAIL ROMANIA SRL, Rail Cargo Carrier Romania SRL și Grup Feroviar Român SA.

Decizia CNSC

Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar impune următoarele măsuri, în sarcina Companiei Naționale de Căi Ferate “CFR” – S.A., pentru respectarea prevederilor art. 27 alin. (2) și ale art. 31 alin. (2) din Legea nr. 202/2016:

a) să completeze Documentul de Referință al Rețelei pentru anul 2025, în sensul publicării unui model de contract de acces, din care se va elimina sintagma „de regulă” de la art. 5.3. din Contractul de acces, încheiat între CFR SA și OTF, pentru a se evita situațiile de facturare cu întârziere pe baza borderourilor întocmite după o perioadă îndelungată de timp de la termenul stabilit prin contract.

b) să notifice OTF cu privire la modificarea Documentului de Referință al Rețelei pentru anul 2025;

c)să modifice/completeze proceduri operaționale precum „Aplicarea Tarifului de Staționare Operativă a Materialului Rulant PO 0-8.5.3-01 (pe bază de borderouri)” și „Circuitul borderourilor pentru tarifarea serviciilor adiționale” PO 0-8.5.3-05, în urma consultării OTF.

Compania Națională de Căi Ferate “CFR” – SA are obligația să implementeze măsurile dispuse și să notifice CNSDF modul de implementare al acestora. Nerespectarea măsurilor impuse de către Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 0,1% la 0,4% din cifra de afaceri totală realizată de întreprinderea în cauză în anul financiar anterior sancţionării.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole