spot_img
miercuri, octombrie 5, 2022
spot_img

Dan Vîlceanu: 80 de miliarde de euro trebuie investiți în infrastructura de transport în următorul deceniu

Necesarul de investiţii în dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport pentru următorii 10 ani este de 80 de miliarde de euro, a afirmat vineri ministrul interimar al Transporturilor, Dan Vîlceanu, într-o conferinţă de profil.

UE, prin Pactul Verde, urmăreşte reducerea cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră din transporturi până în 2050. Pentru a atinge acest obiectiv ambiţios, toate statele europene, inclusiv România, trebuie să-şi aducă contribuţia, a spus el, potrivit Agerpres.ro.

„Pentru România, aceste obiective vin peste un set de probleme istorice, legate de conectivitatea transfrontalieră şi regională scăzută, infrastructura depăşită, gestionarea urbană şi flota de vehicule uzate. Eforturile României, în special după aderarea la UE, în 2007, s-au concentrat pe rezolvarea acestor probleme”, a arătat oficialul.

El a subliniat că aceste eforturi nu sunt ieftine. „Ministerul Transporturilor se află în etapa finală de finalizare a Planului pentru investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport pentru următorul deceniu. Conform acestuia, finanţarea necesară pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru toate modurile de transport în următorii 10 ani, inclusiv măsuri de tranzit la transportul cu emisii reduse, se ridică la aproximativ 80 de miliarde de euro. Dintre acestea, peste 60% din cheltuieli sunt necesare pentru investiţii în reţeaua TENT-E centrală”, a arătat Vîlceanu.

Potrivit ministrului, pentru succesul acestui proiect trebuie utilizate cu maximă eficienţă fondurile din diferite programe.

Prezentă la acelaşi eveniment, Adina Vălean, comisarul european pentru Transport, a arătat că planul de redresare al României este impresionant şi confirmă planurile statului de a dezvolta sectorul transporturilor, în special cel de cale ferată.

„Planul alocă 3,8 miliarde de euro către infrastructura de cale ferată plus 400 de milioane către material rulant verde. Cifrele pot ajunge la 5 miliarde până în 2026, ceea ce reprezintă o sumă fără precedent”, a arătat Adina Vălean.

În continuare trebuie să găsim noi modalităţi de finanţare pentru acest domeniu, să combinăm granturile europene cu instrumentele de împrumut şi creditare, consideră comisarul european.

Ultimele Articole