spot_img
luni, iulie 4, 2022
spot_img

44 de ani de la cutremurul din 1977. Ce s-a întâmplat în Palatul CFR și ce au făcut ceferiștii

Joi, 4 martie 2021, la ora 21,22, se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977, în care au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai în Bucureşti, iar alţi aproximativ 11.300 au fost răniţi. Ceferiștii s-au implicat activ în căutarea supraviețuitorilor și înlăturarea efectelor dezastrului.

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs la ora 21,22, a avut magnitudinea de 7,2 pe scara Richter şi o durată de 56 de secunde. Datele oficiale arată că în urma cutremurului şi-au pierdut viaţa 1.578 de persoane, majoritatea în Bucureşti, iar alte 11.321 au fost rănite, în principal din cauza prăbuşirii clădirilor.

S-a prăbușit clădirea în care era Centrul de Calcul al Ministerului Transporturilor

cutremurul din 1977
FOTO flickr.com / Aparu Ștefan

Cele mai grave urmări s-au înregistrat în partea de sud a ţării, în special în Capitală, unde au fost distruse 33 de clădiri şi blocuri de înălţime mare sau medie, între acestea fiind clădiri vechi construite în perioada antebelică, dar şi trei clădiri noi (blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de pe Ştefan cel Mare-Lizeanu şi Centrul de Calcul al Ministerului Transporturilor), informează News.ro.

În total, s-au prăbuşit sau au fost grav avariate 32.897 de locuinţe şi au fost afectate 763 de unităţi industriale din 23 de judeţe. Un raport din 1978 al Băncii Mondiale indică pagube în valoare de două miliarde de dolari, din care 70% în Bucureşti.

Nu a deraiat niciun tren la cutremurul din 1977

cutremurul din 1977 Ziua Metroului mineriada din iunie 1990 Ceaușescu metrou în Drumul Taberei”Nu a deraiat niciun tren la cutremurul din 4 martie 1977. Chiar m-am interesat la vremea respectivă”, își amintește Octavian Udriște, președintele onorific al Club Feroviar.

În orele și zilele care au urmat după seism, mulți ceferiști s-au implicat în operațiunile de căutare a supraviețuitorilor și de limitare a pagubelor catastrofei. În operațiuni s-a implicat și Trustul de Construcții Căi Ferate.

Au căzut plăcile de marmură din Palatul CFR

reorganizarea Ministerului Transporturilor Ministerul Transporturilor către USR secretar de stat pe domeniul feroviar incendiu la Ministerul Transporturilor coronavirus în centralul CFR Valoarea de inventar pentru Palatul CFR sindicalist în conducerea Ministerului Transporturilor situația CFR Marfă mutarea Ministerului Transporturilor la Iași director general al CFR Călători Consiliu de Administrație al CFR rectificare bugetară consilier la Ministerul Transporturilor secretar general la Ministerul Transporturilor Ludovic Orban revine la Ministerul Transporturilor secretar de stat pe domeniul feroviar Mircea Florin BibanPalatul CFR, în care se află sediul Ministerului Transporturilor, a rezistat cu brio la unda seismică, fiind construit pe structură de oțel.

”Îmi aduc însă aminte că la etajul 1, acolo unde se află cabinetul ministrului, s-au desprins plăcile de marmură de pe pereți”, mai spune Octavian Udriște. (A.B.)

Ultimele Articole