spot_img
sâmbătă, martie 25, 2023
spot_img

E oficial. Raluca Turcan a anunțat ce se întâmplă cu cumulul pensie-salariu la CFR

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat joi după-amiază ce se întâmplă cu cumulul pensie-salariu la CFR și în alte domenii în care statul are controlul. Demnitarul nu face însă distincția între bugetari și angajații companiilor sau societăților cu capital de stat, avertizează sindicaliștii de la calea ferată.

Adrian Bărbulescu

cumulul pensie-salariu la CFR

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat joi lansarea în dezbatere publică a proiectului de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Acesta prevede interzicerea cumulării pensiei cu salariul în sistemul public, dar vor exista şi excepţii.

Salariații pot opta să lucreze până la 70 de ani

Potrivit Ralucăi Turcan, proiectul va fi prezentat, după dezbaterea publică, în şedinţa de Guvern, pentru aprobare. Documentul prevede ca persoanele ajunse la vârsta de pensionare şi care doresc să rămână în activitate să poată să lucrezea până la vârsta de 70 de ani. „Este vorba de o opţiune a angajatului”, a afirmat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a precizat că persoanele care au optat pentru continuarea activităţii pot reveni asupra deciziei. Potrivit ministrului Muncii, proiectul îi vizează pe cei care au contract individual de muncă sau raport de serviciu, ”aşadar şi pentru sistemul public, şi pentru sistemul privat”. ”Pentru a opta să lucreze până la 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare”,  a mai precizat ministrul Muncii.

Ea a precizat că în sectorul public, pentru continuarea activităţii nu este necesar acordul prealabil al angajatorului. ”Opţiunea continuării activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecinţă suspendarea plăţii pensiei şi este o măsură de echitate socială şi juridică. Pentru persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau ai beneficiarilor pensiilor de serviciu, aceştia se pot încadra pe durată determinată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani”, a mai spus Raluca  Turcan.

Cumulul pensie-salariu la CFR, interzis de lege

cumulul pensie-salariu la CFREa a anunţat care sunt excepţiile de la această prevedere. ”Excepţiile legate de aplicarea acestei măsuri legislative. Evident că noi am plecat în acest demers cu dorinţa de a face o lege constituţională şi atunci, în mod evident, trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituţie. De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condiţiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educaţiei Naţionale, persoanele încadrate în gradul 3 de invaliditate, pentru că există o decizie a Curţii Constituţionale, membrii Academiei Române şi, de asemenea, persoanele din cadrul autorităţilor administrative autonome sau instituţiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară, astfel încât norma legală să fie constituţională”, a declarat ministrul Muncii.

Întrebată de jurnaliști dacă prevederile proiectului li se aplică și angajaților din societățile și companiile cu capital majoritar de stat, Raluca Turcan a răspuns afirmativ. Pe cale de consecință, și la societățile feroviare de stat ar trebui să se aplice.

Iulică Măntescu: trebuie făcută distincția între bugetari și salariații companiilor de stat

cumulul pensie-salariu acțiuni de protest la CFR negocierea CCM la CFR MarfăSindicaliștii de la calea ferată sunt revoltați. ”Doamna ministru nu face distincția între bugetari și salariații din companiile de stat. La o societate care lucrează într-un mediu concurențial, veniturile respective nu sunt de la stat. Pensia e dreptul tău, obținut după 35 de ani de muncă, iar salariul se plătește din veniturile societății. De exemplu, CFR Marfă nu primește și nu a primit niciodată subvenții de la stat”, a declarat pentru Club Feroviar președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu.

El a precizat că trebuie așteptate normele de aplicare a legii, unde ar putea fi făcută distincția între bugetari și salariții companiilor cu capital majoritar de stat.

CITEȘTE și EXCLUSIV Decizia de a interzice cumulul pensie-salariu va lovi grav societățile feroviare de stat

CFiR, singura platformă de resurse umane care se ocupă strict de domeniul feroviar și cel al transportului urban pe șină, organizează ediţia a IV-a a Târgului de Carieră Feroviară în România.

Interacţionează LIVE cu cei mai activi şi importanţi angajatori de pe piaţă.
Programează
te la interviurile online şi fă următorul pas in cariera ta feroviară.

Partener Principal Colaboratori Parteneri Media
facultatea de transporturi UPB logo CFDP
MAI MULTE DETALII

 

Ultimele Articole