miercuri, februarie 19, 2025
spot_img

Cum văd Patronatele reforma legislativă la capitolul Siguranță feroviară

Menținerea în vigoare a instrucțiunilor feroviare creează o dublură legislativă, ceea ce conduce la insecuritate juridică și maschează riscul operațional sistemic din sectorul feroviar, afirmă Patronatele Feroviare grupate în OPSFPR. Reformă legislativă la capitolul Siguranță feroviară.

Acestea riscuri sunt generate de lipsa măsurilor adecvate de întreținere și modernizare a rețelei feroviare, afirmă Organizația Patronatelor Societăților Feroviare Private din România (OPSFPR).

Păstrarea unei legislații feroviare învechite, specifică anilor 1990, reprezintă nu doar o frână în calea progresului, ci și un risc major de a distruge viitorul transportului feroviar din România, spune Simona Istrate, președinte al organizației.

Instrucţiunile feroviare au fost elaborate, în mare parte, într-o perioadă în care toate companiile feroviare erau de stat. Într-o piață deschisă, bazată pe principii de concurență, menținerea acestui cadru normativ învechit nu face decât să dezavantajeze sectorul și să creeze bariere artificiale în calea dezvoltării. Modernizarea legislației nu poate fi decât în avantajul acestui sector, oferindu-i șansa de a deveni competitiv și de a atrage noi investiții și operatori privați.

Reforma legislativă la capitolul Siguranță feroviară

„În aceste condiții, nu mai este cazul să clamăm o cvasi-concurență cu sectorul rutier, mai ales când așa-ziși cunoscători ai sectorului feroviar se pricep de minune să-și aducă contribuția la menținerea ineficienței și vulnerabilității locurilor de muncă. Acest tip de abordare nu face decât să perpetueze stagnarea și să blocheze șansa unei reale modernizări.

Lumea evoluează, iar România nu își poate permite să rămână blocată într-un cadru normativ depășit, care ignoră atât cerințele Uniunii Europene, cât și nevoile reale ale sectorului feroviar. Este imperativ să abandonăm aceste practici perimate și să adoptăm o legislație modernă, aliniată normelor europene, care să prioritizeze eficiența, interoperabilitatea și sustenabilitatea”, afirmă ea.

OPSFPR: Cadrul legislativ trebuie simplificat

OPSFPR susține cu fermitate necesitatea simplificării cadrului normativ în conformitate cu reglementările europene, pentru a elimina barierele legislative care frânează dezvoltarea. Totodată, este nevoie de acțiuni clare pentru modernizarea infrastructurii și pentru a asigura un viitor sustenabil transportului feroviar din România.

„Viitorul sectorului feroviar depinde de capacitatea noastră de a adopta soluții compatibile cu cerințele actuale ale pieței europene. Este timpul să lăsăm în urmă interesele meschine și să construim un sistem feroviar eficient și competitiv”, declară reprezentanta OPSFPR.

Precizările OPSFPR vin după ce ASFR a menționat zilele trecute un risc de infrigement din partea entității europene de profil și o obligație a României de a definitiva asanarea legislației până la finele anului acesta.

 

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole