Aparent soluționată, criza de la metrou este departe de a-și fi găsit rezolvarea. Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a anunțat marți că nu e de acord cu derogările la Ordonanța Trenuleț, tonul și cele spuse de el permițând însă interpretări diverse și sugerând portițe prin care să se strecoare majorările salariale solicitate.
Dialogul purtat de ministrul Finanțelor marți seară cu jurnaliștii unei televiziuni e plin de imprecizii ce permit speculații și care duc în alte direcții prevederi legale dure din OUG 156. Tanczos Barna a anunțat că nu va fi de acord cu o majorare a subvenţiei acordate Metrorex pentru ca salariile angajaţilor companiei să crească. El spune că o companie profitabilă poate lua în discuţie creşteri de salarii, dar una care cere subvenţii, nu.
Ori majorările de subvenții nu se cer niciodată pentru creșteri salariale la nicio companie publică. În notele de fundamentare companiile cer subvenții crescute pe o multitudine de motive, creșterile salariale fiind doar unele. Astfel, Metrorex ar putea beneficia de subvenții majorate în cursul anului, dar nu pentru o eventuală aplicare a CCM din 2024, ci pentru funcționarea societății (cheltuieli cu curentul, materialele etc).
Ministrul Finanțelor despre derogare
Ministrul Finanţelor a fost întrebat, marţi seară, la Euronews România, dacă este de acord cu o derogare de la aşa-numita ordonanţă trenuleţ pentru ca salariile celor din Metrorex să crească.
”Nu există derogări, din punctul meu de vedere, nu văd de ce ar fi o derogare”, a afirmat Tanczos Barna.
Ministrul a explicat faptul că, dacă o companie este profitabilă, poate acorda majorări salariale, dar nu poate face acest lucru dacă cere subvenţii. Aici, ministrul de Finanțe a tranșat clar problema. Metrorex are pierderi (186 de milioane de lei în 2024, potrivit bugetului rectificat), deci nu se pot acorda creșteri salariale, oricum ar fi acestea justificate de CCM deja semnat sau altfel. Desigur, dacă se respectă OUG 156.
”Din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al Ministerului Finanţelor, lucrurile sunt foarte simple şi foarte clare: atâta timp cât o companie de stat nu solicită subvenţii pentru a acoperi gaura din companie şi pentru a ridica nivelul veniturilor (…) nu am nicio problemă să facă majorări salariale. Dacă cineva vine şi spune: nu pot să funcţionez în mod eficient, nu sunt profitabil, am nevoie de subvenţie, cineva să-mi dea bani ca să supravieţuiesc, atunci acel cineva care dă suplimentul, subvenţia, are tot dreptul să ceară cumpătare şi un alt tip de management al cheltuielilor”.
Aici ministrul a lăsat garda jos. S-ar înțelege că dacă Metrorex nu solicită subvenții suplimentare poate acorda majorări salariale. Este însă fals, căci Ordonanța Trenuleț scrie la articolul XXXIV că operatorii economici de stat au obligația „să nu majoreze/indexeze sau, după caz, să nu prevadă alte mecanisme de creștere salarială în cursul anului 2025, pentru drepturile reprezentând salarii aflate în plată la data de 30 noiembrie 2024”.
El a adăugat că nu are de ce să analizeze nivelul salariilor din Metrorex, însă a anunţat că solicitarea sa către această companie şi către Ministerul Transporturilor, în subordinea căruia se află Metrorex, este ”ca subvenţiile să fie cât mai mici şi compania să fie cât mai profitabilă”.
Interpretarea spuselor ministeriale de mai sus nu poate fi decât că majorările salariale nu pot fi acordate, căci duc la majorarea subvenției cerute (desigur, dacă managementul Metrorex nu va convinge Ministerele Transporturilor și cel al Finanțelor că nu are nevoie de subvenție mai mare pentru majorarea salarială).
Tanczos a precizat că subvenţiile sunt bugetate şi aprobate şi că nu va fi de acord ca subvenţiile pentru Metrorex să fie majorate.
Și dacă nu cere subvenție mai mare pot crește salariile?
Legarea unor prevederi legale clare de eventuale solicitări privind acordarea sau neacordarea unei subvenții suplimentare reprezintă o îndulcire a sensului Ordonanței Trenuleț și o deschidere a unor portițe de negociere.
Nu ceri subvenție mai mare, atunci nu avem problemă dacă mărești salariile, se sugerează. La rectificarea bugetului pe 2025, undeva prin toamnă, managementul Metrorex va putea cere mai mulți bani prezentând Guvernului o notă în care creșterile de venituri vor fi prezentate sec drept creșteri ale costurilor cu salariile.
Aceste interpretări par a fi confirmate și de declarații venite din partea unui comunicator al Ministerului Transporturilor. „Tanczos Barna a spus că nu este de acord cu creșterea salariilor din subvenție. Nu a declarat că nu este de acord cu o creștere a salariilor în general. Apoi, la Metrorex creșterea salariilor se poate face din veniturile suplimentare aduse de creșterea prețului la cartelă. Deci nu din subvenție! Așa că nu este niciun antagonism între MTI si MF”, spune acesta. El precizează că ministrul Transporturilor nu a participat marți la negocieri.
Există însă unele erori. Creșterile salariale se fac din bugetul companiei, nu din subvenția parte a bugetului. Apoi invocarea veniturilor suplimentare obținute de Metrorex din vânzări de legitimații de călătorie ca sursă a creșterilor salariale e falsă. Aceste venituri intră mai întâi în buget, apoi în funcție de prevederile legale sunt alocate unor capitole de cheltuieli.
Și plafoanele căzute în capul călătorilor cer bani
Metrorex are o multitudine de probleme în gestionarea transportului. Plafoanele stațiilor cad în capul călătorilor, de altfel acesta pare a fi motivul pentru care au fost îndepărtate plăcile de tavan – teama de a nu pica peste călători. Stațiile vechi sunt murdare și nespălate, multe uși și balustrade sunt ruginite, spațiile de lucru arată deplorabil ori toate acestea necesită investiții. Direcționarea sumelor rezultate din legitimații către salarii va reprezenta însă un semn de dezinteres al managementului Metrorex față de gravele lipsuri.
Iulică Măntescu, lider sindical, își spune punctul de vedere, arătând că majorările salariale sunt imposibile în actuala legislație, cu sau fără subvenții crescute.
„Nu înțeleg ce au înțeles ei de au ieșit cu declarația aia… ni s-a spus și nouă că nu se acceptă majorări de salarii, căci dacă cedează la unii vin pe capul nostru și profesorii, și politiștii, și armata, și sănătatea, ori anul acesta nu vor fi majorări de salarii la nimeni, nici în zona societăților de stat, nici în zona bugetară. Singura portiță e să dea derogări în Parlament când votează pe asta (OUG 156 – n.red.) sau altă Ordonanță de Urgență, altfel e clar că Ordonanța 156 interzice majorările salariale în 2025, unde se încadrează și Metrorexul. Nu știu cine își punea pielea la saramură ca să dea această majorare, mie unul îmi e greu să cred că directoarea Metrorex trece peste Ordonanță si va pune în practică majorarea convenită”, spune el.