luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Cu profesor Relu Fenechiu. Un politician ucrainean a traficat transformatoare pentru Ukralizniția

Transformatoare pentru Ukralizniția. Un fost consilier al biroului prezidențial și ofițer al SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), Artem Shilo, a fost plasat în arest preventiv sub acuzația de deturnare a 2,48 milioane de dolari de la Ukralizniția, compania feroviară de stat din Ucraina.

Shilo este reținut cu posibilitatea de a plăti o cauțiune de 765.000 de dolari, a anunțat zilele trecute Parchetul specializat anticorupție, potrivit nv.ua.

Înalta Curte Anticorupție a ordonat detenția lui Shilo, până la 31 mai, în condițiile în care acesta riscă să stea până la 12 ani după gratii, inclusiv confiscarea bunurilor sale dacă va fi condamnat.

Transformatoare pentru Ukralizniția

Investigațiile conduse de detectivii NABU (Biroul Național Anticorupție din Ucraina) pe 2 și 3 aprilie au identificat șapte persoane, inclusiv Shilo, ca făcând parte dintr-un grup organizat implicat într-o schemă care a sustras peste 90 de milioane UAH (2,4 milioane de dolari) într-o operațiune frauduloasă de achiziție de transformatoare.

În calitate de presupus lider al rețelei, Shilo, care anterior a fost consilier al Biroului prezidențial și oficial al SBU, a fost reținut. Schema ar fi implicat achiziționarea de transformatoare de la o firmă-paravan bulgară, care inițial a procurat echipamentele de la un producător uzbec deținut parțial de entități rusești. Aceste transformatoare au fost apoi vândute către Ukralizniția cu o marjă de profit de 100%.

Shilo a fost numit șef adjunct al Departamentului pentru protecția statalității naționale al Serviciului de Securitate al Ucrainei în august 2022. SBU și Shilo însuși nu au comentat încă situația.

Un caz cumva similar a avut loc în România în urmă cu ani buni. Relu Fenechiu, ministru PNL al Transporturilor la acel moment, a fost acuzat că, în perioada 2002 – 2005, a cumpărat prin firmele lui transformatoare vechi pe care le-a vândut apoi statului drept noi şi ar fi câştigat astfel două milioane şi jumătate de euro. El a și fost condamnat atunci la cinci ani închisoare.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole