spot_img
luni, ianuarie 30, 2023
spot_img

Cu ce s-au ales sindicatele după protestele de miercuri

Maxim Rodrigo, vicepreşedintele CSN Meridian, a oferit primele informații privind rezultatul negocierilor desfășurate miercuri la Palatul Victoria.

Premierul Nicolae Ciucă a promis sindicatelor că va rezolva revendicările din sectorul feroviar, cum ar fi creşterea salariilor şi acordarea contribuţiilor de la bugetul de stat, a afirmat miercuri pentru Agerpres, Maxim Rodrigo, vicepreşedintele CSN Meridian.

El a făcut unele precizări privind rezultatul discuțiilor de la Palatul Victoria, joi dimineață, pentru Club Feroviar.

„Am obținut recunoașterea faptului că Guvernul României nu a dat compensația reală și sistemul feroviar are foarte mari probleme, am solicitat ca la rectificare să repare acest neajuns și, de asemenea, pentru toți operatorii au solicitat să se urgenteze contractul de servicii publice pe zece ani. Am decis o întâlnire cu ministrul Transporturilor și, ulterior, pentru ce nu reușim să rezolvăm să avem o întâlnire comună cu ministrul Transporturilor, cu premierul pentru soluționare”.


Conferința de Infrastructură Club Feroviar


Problema compensațiilor acordate de Guvern pentru transporturile rutiere (în absența oricărui sprijin dat sectorului feroviar) va fi discutată și aceasta ulterior.

Creșterile convenite ar fi 12% de la 1 iunie 2022 și 23% de la 1 ianuarie 2023.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Spitalele CFR, de la Transporturi la Sănătate?

sursa foto club feroviar

Membrii Confederaţiei Sindicale Naţionale (CSN) Meridian din aproape toate ramurile economice au protestat miercuri în faţa Guvernului, solicitând respectarea statului de drept şi a legilor adoptate de Parlament, precum şi pentru rezolvarea unor revendicări sociale care au fost semnalate în mod repetat autorităţilor competente, dar fără rezultate concrete din partea acestora.

Reprezentanţii sindicatelor au fost primiţi la discuţii de către premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Am expus toate revendicările noastre, iar premierul ne-a asigurat că va rezolva problemele care ţin de Guvern. Este vorba despre acordarea compensaţiei reale pentru transportul feroviar, care să ţină cont de creșterile de preţuri la energie şi carburanţi, precum şi de gratuitatea acordată refugiaţilor ucraineni. De asemenea, s-a angajat să urgenteze aplicarea unei hotărâri de Guvern privind prestarea de servicii în sectorul feroviar de călători”, a susţinut liderul sindical.

Până una-alta, în ziua în care premierul făcea liderului sindical aceste promisiuni, Ministerul Finanțelor propunea o măsură de ajutorare a sectorului rutier și nu a celui feroviar după cum a scris aici Club Feroviar.

„Dacă nu vor fi respectate aceste promisiuni, sindicatele vor continua acţiunile de protest”, a mai spus Maxim Rodrigo.

Sindicaliștii cer creșterea salariilor în sistemul feroviar de călători, îmbunătățirea condițiilor de muncă, aplicarea legii 195/2020 a Statutului Personalului Feroviar, emiterea de urgență a unei Hotărâri de Guvern privind semnarea contractelor de servicii publice pe zece ani.

În domeniul reparațiilor de locomotive, sindicaliștii cer absorbția micilor secții reparatoare ale SCRL și menținerea secției din Brașov ca „uzină mare reparatoare”.

Participanții la protest sunt nemulțumiți de intențiile de transfer ale spitalelor CFR de la Ministerul Transporturilor la cel al Sănătății, căci astfel se va pierde posibilitatea accesării de fonduri europene.

 

Ultimele Articole