miercuri, decembrie 6, 2023
spot_img

CRRC-Astra Vagoane contestă din nou la Curtea de Apel acordarea contractului de trenuri de metrou către Alstom

Asocierea a depus la Curtea de Apel București o cerere de revizuire a deciziei prin care se respingeau cererile CRRC – Astra, pe de o parte, CAF Spania, pe de altă parte.

Instanța nu a stabilit încă un termen de judecată. Surse juridice afirmă că o cerere de revizuire poate fi depusă în termen de o lună de la comunicarea sentinței, termenul expirând spre finele acestei luni. CRRC – Astra Vagoane au contestat în actuala cerere din nou modul în care Metrorex a calculat greutățile trenurilor, factor ce a dus la excluderea atât a sa, cât și a spaniolilor.

Licitația prevede achiziția a 13 rame, dar și a unui simulator de instruire a personalului de exploatare. Vor fi achiziţionate şi set scule speciale (mentenanţă trenuri) şi serviciile accesorii (transport, asigurare, punerea în funcţiune, asistenţă tehnică în perioada de garanţie, instruire personal exploatare, operare trenuri şi folosire aplicaţii software).

Termenul de furnizare din contract este de 42 luni. Viitorul contract va include o opţiune de suplimentare (cu maximum 17 trenuri noi), destinate operării pe Magistrala 5 de metrou, tronson Drumul Taberei – Iancului, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor.

Contractul va putea fi modificat la solicitarea Metrorex, formulată în maximum 84 de luni de la semnarea contractului, prin suplimentare cu maximum 17 trenuri, acelaşi tip, aceleaşi performanţe tehnice (sau superioare), aceleaşi condiţii contractuale (inclusiv termenele de livrare vor fi similare celor 13 trenuri), cu excepţia preţului.

Termenele de livrare pentru trenurile ce pot fi comandate suplimentar (una/mai multe comenzi pentru maximum 17 trenuri) vor fi similare termenelor ofertate şi angajate prin contract.

Durata estimată de valabilitate a contractului (incluzând modificarea prevăzută prin clauză de revizuire) este de maximum 130 de luni.

Aceasta este compusă din: durata estimată pentru furnizare 13 trenuri, simulator, scule speciale – max 42 luni; perioadă în care Achizitorul îşi poate exprima opţiunea de suplimentare, în limita a maximum 17 trenuri de acelaşi tip – maximum 84 de luni; perioada aferenta livrării a maximum 17 trenuri suplimentare – maximum 46 de luni de la exprimarea opţiunii.

Valoarea estimată (la momentul actual) este de 520,15 milioane lei pentru 13 trenuri, respectiv 1,2 miliarde lei pentru 30 trenuri. Preţul de achiziţie pentru 13 trenuri poate fi ajustat conform prevederilor legale. (D.C.)

Ultimele Articole