spot_img
miercuri, august 10, 2022
spot_img

Croatia vrea o legatura feroviara cu Ungaria pana in 2022

Potrivit unui anunt facut de catre ministrul croat al Transporturilor, Oleg Butković, capitala Zagreb va avea o conexiune feroviara cu Ungaria, pana in 2022. De asemenea, Zagreb va beneficia, pana in 2030, de o noua conexiune cu Rijeka, oras situat pe coasta Marii Adriatice. Proiectele au fost anuntate in masura in care guvernul croat intentioneaza sa amplifice investitiile in infrastructura feroviara.

Astfel, dupa finalizarea proiectelor legate de transportul rutier, Croatia vrea acum sa isi modernizeze caile ferate pentru a putea spori competitivitatea sistemului sau de transport feroviar in raport cu restul statelor europene.

In curand, la nivel politic va fi anuntata o decizie pentru construirea unei cai ferate pe ruta Zagreb- Rijeka, ce va traversa zona de campie.

Ministrul Butković a tinut sa precizeze ca fara aceasta noua conexiune feroviara, portul Rijeka nu va fi capabil sa sustina o “dezvoltare puternica”.

Anterior, anul acesta, Croatia a semnat cu Serbia un acord pentru modernizarea liniei de cale ferata Zagreb-Belgrad, in lungime de 300 de kilometri. Croatia a finalizat deja cateva sectiuni pe teritoriul sau si se pregateste sa obtina finantare pentru finalizarea sectiunilor de cale ferata Dugo Selo-Novska si Okučani – Vinkovci.

Mai departe, ministrul Butković a adaugat ca cea mai importanta si puternica sursa de finantare, pentru Croatia, o reprezinta fondurile europene, insa nici modelul concesiunii pentru proiectele de infrastructura feroviara nu poate fi ignorat, atunci cand se doreste accelerarea dezvoltarii unei retele eficiente de cale ferata.

Ultimele Articole