spot_img
duminică, decembrie 4, 2022
spot_img

Croatia semneaza acorduri de cooperare cu doua companii din China

Compania HŽ Infrastruktura a semnat doua acorduri cu companii chineze pentru dezvoltarea proiectelor feroviare. Memorandumul semnat cu China Road and Bridge Corporation (CRBC) prevede modernizarea liniei de cale ferata Rijeka – Zagreb , iar acordul cu China Railway Eryuan Engineering Group (CREEC), care implica realizarea unui parteneriat pentru infiintarea unui coridor, pune accent pe Coridorul Mediteranean.
In cadrul proiectului Rijeka-Zagreb, administratorul infrastructurii feroviare si CRBC au cazut de acord sa dezvolte o noua legatura feroviara intre Zagreb si Karlovac, pe ruta Portul Rijeka – Zagreb. Partile au fost de acord sa infiinteze un grup de lucru care sa implementeze activitatile in urmatorii trei ani.
Proiectul prevede modernizarea sectiunii existente dintre Zagreb si Karlovac, dar si constructia sectiunii Karlovac- Oštarije -Rijeka, asa-numita Linie Tinutului de Jos, care face parte din linia principala a coridorului 202 Zagreb GK – Karlovac – Rijeka pentru trafic international, aflata pe coridorul de transport feroviar RH2 si Coridorul Mediteranean. Sectiunea Karlovac – Oštarije este o continuare a sectiunii Hrvatski Leskovac – Karlovac pentru care documentatia de proiectare se afla in pregatire, ca si proiectul de cerere a cofinantarii lucrarilor cu fonduri UE. In afara de sectiunile mentionate, sectiunea Oštarije – Škrljevo se continua catre sectiunea Karlovac – Oštarije, pentru care se desfasoara proiectul de achizitie publica pentru pregatirea documentatiei, si catre sectiunea Škrljevo – Rijeka – Jurdani, pentru care se pregateste documentatia de proiectare.
In decembrie 2018, Ministerul Transporturilor si Agentia Centrala de Finantare si Contractare au semnat un acord de finantare a proiectului de pregatire a documentatiei proiectului pentru modernizarea liniei de cale ferata M202 Zagreb GK – Rijeka, sectiunea Karlovac – Oštarije. Proiectul are ca scop pregatirea documentatiei proiectului pentru modernizarea si constructia liniei Zagreb – Rijeka care sa conecteze regiunea extinsa a Karlovac si Oštarije, respectand, in acelasi timp, conditiile tehnice si tehnologice pe care liniile principale trebuie sa le indeplineasca pentru traficul international. Valoarea proiectului este de 85,5 milioane de kuna (11,5 milioane de euro), dintre care 69,5 milioane de kuna (9,37 milioane de euro) sunt costuri eligibile. 59 de milioane de kuna (7,95 milioane de euro) vor fi alocati de HŽ Infrastruktura. Implementarea proiectului va dura pana in 2023.
In cadrul celui de-al doilea acord de cooperare pe cinci ani, HŽ Infrastruktura si CREEC vor stabili de comun acord un coridor international, bazat pe dezvoltarea coridoarelor feroviare intermodale, spatiile logistice si terminalele de marfa, dar si pe modernizarea transportului intermodal si managementul acestui coridor. Obiectivul este stabilirea unui coridor de transport intermodal durabil, eficient si prietenos cu mediul in Croatia, dar si modernizarea capacitatii feroviare individuale si a porturilor Split, Šibenik, Zadar si Rijeka si consolidarea legaturii dintre acestea.
„Acordurile cu aceste companii chineze sunt rezultatul unei serii de intalniri care au avut loc intre Croatia si China. Suntem increzatori ca, in urma colaborarii noastre cu companiile chineze, vom putea sa dezvoltam Coridorul Mediteranean si vom putea sa construim Linia Tinutului de Jos, sporind astfel capacitatea infrastructurii si eficienta coridoarelor”, a declarat Ivan Kršić, Presedintele Consiliului de Administratie al HŽ Infrastruktura.

Ultimele Articole