Cracovia va lansa licitatia pentru 40 de tramvaie noi

7 decembrie 2018

Compania de transport public din Cracovia, MPK, va anunta anul viitor o licitatie pentru achizitia a 40 de tramvaie noi, a declarat Mariusz Szałkowski, Vicepresedintele MPK. In urmatorii ani, MPK intentioneaza sa inlocuiasca toate tramvaiele cu vehicule cu podea joasa si consum redus de energie. Pentru acest proiect, MPK intentioneaza sa investeasca 234,3 milioane de euro (1 miliard de zloti). Valoarea tuturor proiectelor implementate de operatorul de transport public depaseste deja 1,6 miliarde de zloti (382,64 de milioane de euro) din care aproximativ 1 miliard de zloti (23,9 milioane de euro) sunt fonduri acordate de UE.
Anuntul a fost facut in timpul Conferintei ONU privind Schimbarile Climatice – COP 24 care a avut loc in Katowice, unde MPK si Banca Europeana de Investitii au semnat un acord de imprumut de 87 de milioane de euro (376 milioane de zloti) pentru reinnoirea parcului de tramvaie. „Acordul de imprumut cu BEI va permite companiei MPK sa isi duca la bun sfarsit planurile de reinnoire a parcului de tramvaie”, a declarat Szałkowski.
Imprumutul va finanta achizitia a pana la 90 de tramvaie noi, cu podea joasa si un consum de energie redus care sa inlocuiasca tramvaiele vechi, dar si modernizarea tramvaielor existente.
In decembrie, compania MPK intentioneaza sa semneze cu asocierea formata din Stadler Polska si Solaris Bus & Coach un acord pentru 15 tramvaie noi suplimentare ca parte a acordului cadru pentru 50 de tramvaie semnat in ianuarie 2018. Valoarea contractului este de 314 milioane de zloti (75 de milioane de euro). Proiectul a primit si o cofinantare in valoare de 125 de milioane de zloti (29,9 milioane de euro) in cadrul Programului Operational Infrastructura si Mediu 2014-2020. Conform estimarilor, primele vehicule noi din cele 35 de tramvaie comandate vor intra in serviciu la inceputul lui 2020. Toate tramvaiele ar trebui livrate pana in trimestrul al treilea din 2020.
Acesta este al treilea si cel mai mare imprumut al companiei in mai putin de 10 ani si al patrulea imprumut din sistemul de transport cu tramvaiul al orasului per total. Valoarea totala a imprumuturilor BEI furnizate companiei MPK este de 144,8 milioane de euro (618 milioane de zloti).
„Acesta este al treilea imprumut in zece ani furnizat de BEI companiei MPK, operatorul de transport public din Cracovia, pentru achizitia de material rulant nou si modernizarea vehiculelor existente. In aceeasi perioada, banca a finantat si modernizarea infrastructurii de tramvai”, a declarat Vazil Hudak, vicepresedintele BEI.