Cracovia lanseaza licitatia pentru 60 de tramvaie cu podea joasa

7 mai 2019

Compania MPK Krakow a anuntat licitatia pentru achizitionarea a pana la 60 de tramvaie cu podea joasa pentru care companiile interesate trebuie sa depuna documentatia necesara pana pe 19 iunie 2019. Compania de transport a declarat ca numarul final de tramvaie va depinde, printre altele, de fondurile acordate de Uniunea Europeana.
Daca lucrurile decurg fara probleme, livrarea primelor zece tramvaie ar trebui sa inceapa pana la sfarsitul lui 2021.
Conform licitatiei, tramvaiele vor avea minim sase usi si o capacitate de cel putin 220 de pasageri. Doua tramvaie vor fi dotate cu un sistem care sa permita operarea fara catenara, iar vehiculele ramase vor fi dezvoltate astfel incat sa permita adaptarea la sistemul de operare fara catenara. Toate tramvaiele vor fi dotate cu aer conditionat, un automat pentru bilete unde calatorii sa poata plati fie cash, fie cu cardul, un sistem de informare a pasagerilor cu anunturi voce si afisaj pe ecran de-a lungul rutei, un sistem de monitorizare, un sistem de numarare a pasagerilor si porturi USB.
MPK Krakow a declarat ca noile tramvaie vor avea spatii mai mari pentru persoanele care utilizeaza carucioare cu rotile. Licitatia anuntata vine in urma unui dialog tehnic desfasurat pe durata mai multor luni la care au participat mai multe companii. Cerintele tehnice identificate in timpul acestui proces au fost incluse in Specificatiile Termenilor Esentiali ai Comenzii care definesc elementele de baza de care trebuie sa se tina cont in timpul constructiei si productiei vehiculelor.
In 2020, Cracovia va primi 50 de tramvaie noi cu podea joasa livrate de joint-venture-ul format din Solaris Bus & Coach si Stadler Polska, in urma unui contract cu o valoare totala de 423 de milioane de zloti (98,5 milioane de euro). Primul acord a acoperit livrarea a 35 de tramvaie, avand o optiune pentru alte 15 tramvaie, exercitata in aceeasi luna in care a fost semnat contractul (ianuarie 2018).
Odata cu aceasta ultima comanda, Cracovia investeste 1 miliard de zloti (232,8 milioane de euro) in reinnoirea parcului sau de tramvaie. In cadrul acestui program, Cracovia va primi o finantare europeana in valoare de 125 de milioane de zloti (29,9 de milioane de euro), in cadrul Programului Operational Infrastructura si Mediu 2014-2020. In plus, BEI a anuntat in iunie acordarea unui imprumut in valoare de 376 de milioane de zloti (87 de milioane de euro) pentru achizitia de tramvaie noi.