Cracovia achizitioneaza inca 15 tramvaie

Compania MPK Kraków si consortiul Stadler Polska- Solaris Bus & Coach au semnat un contract pentru livrarea a 15 tramvaie noi cu podea joasa. Valoarea contractului este de 109,1 milioane de zloti (25,4 milioane de euro), in timp ce pretul unui tramvai este de 7,27 milioane de zloti (1,7 milioane de euro).
MPK Kraków a primit un imprumut din partea BEI de 87 de milioane de euro pentru achizitia de tramvaie noi, iar compania de transport se asteapta sa obtina cofinantare din fonduri europene pentru implementarea proiectului.
„In urmatorii ani, doar tramvaie cu podea joasa vor circula pe reteaua de tramvaie din Cracovia. Avem in plan investitii in valoare de pana la 1 miliard de zloti (233 de milioane de euro) in acest proiect. Contractul pentru livrarea a 15 tramvaie este primul pas catre realizarea acestui obiectiv”, a declarat Primarul Cracoviei Jacek Majchrowski.
Tramvaiele cu podea joasa vor avea o lungime de 33,4 m. Vehiculele vor fi dotate cu aer conditionat, CCTV, porturi USB, iluminare cu LED si un sistem modern de informare a pasagerilor care beneficiaza de un sistem de avertizare voce si ecrane care afiseaza ruta tramvaiului. Fiecare tramvai va fi dotat cu o platforma speciala care faciliteaza accesul persoanelor cu dizabilitati. De asemenea, vor fi montate automate de bilete in interiorul vehiculelor care sa le permita pasagerilor atat plata cu cardul, cat si plata cash la achizitionarea biletelor. Noile tramvaie vor avea usi mai late decat versiunile anterioare, masurand 1,4 m, care vor permite un schimb mai rapid al pasagerilor in statiile de tramvai.
Va reamintim ca in ianuarie 2018, MPK Kraków si consortiul Stadler Polska- Solaris Bus & Coach au semnat un contract pentru livrarea a 35 de tramvaie noi, cu optiunea de livrare a 15 vehicule suplimentare. Valoarea celor 35 de tramvaie a fost de 75 de milioane de euro. In cadrul Programului Operational Infrastructura si Mediu 2014-2020, proiectul a primit o cofinantare de 125 de milioane de zloti (EUR 29,9 milioane).
Pana la sfarsitul lui 2020, Cracovia va avea 50 de tramvaie moderne.
In prezent, MPK Kraków dezvolta un dialog tehnic pentru lansarea unei licitatii referitoare la achizitia a 40 de tramvaie care sa inlocuiasca complet parcul de material rulant vechi al companiei. MPK Kraków va investi 233 de milioane de euro in acest proiect nou. Valoarea tuturor proiectelor implementate de compania de transport public este de peste 1,6 miliarde de zloti (372,9 milioane de euro) dintre care aproape 1 miliard de zloti (233 de milioane de euro) sunt fonduri UE.