Costuri de 1,5 miliarde euro pentru o noua linie de metrou in Praga

Consiliul Local din Praga a solicitat Institutului de Planificare si Dezvoltare sa schimbe planul teritorial al capitalei cehe, astfel incat sa fie permisa extinderea viitoarei linii de metrou D. Potrivit cerintelor Consiliului Local, extensia liniei ar trebui sa se faca din partea de nord-est a orasului, de la Žižkov catre Náměstí Míru. Cu toate acestea, inca nu este pe deplin stabilita ruta si localizarea statiilor.

Prima sectiune a noii linii de metrou va fi construita incepand de la Písnice, din partea de sud, catre Pankrác. Ar trebui apoi prelungita catre Náměstí Míru, acolo unde se va intersecta cu Linia A de metrou. Aceasta prima sectiune a fost estimata la costuri de 39,7 miliarde de coroane cehesti (1,54 miliarde euro). Extensia catre Náměstí Míru ar duce la un cost total de 50 miliarde coroane cehesti (circa 2 miliarde de euro).

Autoritatile din Praga spun ca linia D va imbunatati conexiunea intre centrul orasului si zona de sud, zona care in prezent este tranzitata de autobuze si de cateva tramvaie. In plus, linia D va prelua o parte din calatorii care circula in prezent pe Linia C de metrou, aceasta fiind extrem de aglomerata.

Este important de mentionat ca noua linie de metrou va fi complet driverless. Desi constructia trebuia sa inceapa in 2017, ea a fost amanata pentru 2019 din cauza unor probleme privind exproprierile. Dar daca toate lucrarile se vor desfasura conform graficului stabilit, Linia D de metrou ar putea fi gata in 2022-2023.