Schimb de epistole despre coronavirus Lucian Bode-Marcel Vela. Răspuns ușor ironic al ministrului de Interne

23 martie 2020

Un interesant schimb de epistole despre coronavirus Lucian Bode-Marcel Vela a avut loc duminică, potrivit unor documente consultate de Club Feroviar. Ministrul Transporturilor i-a cerut colegului său de la Interne unele lămuriri în privința prevederilor Hotărârii nr. 13 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Titularul de la Interne i-a răspuns în aceeași zi, cu lămuriri acolo unde era cazul, dar și cu precizarea că în anumite privințe tocmai ministerul condus de Bode este autoritate de reglementare.

Adrian Bărbulescu

coronavirus Lucian Bode

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, i-a cerut duminică omologului său de la Ministerul Afacerilor Interne, Marcel Vela, unele lămuriri despre modul de aplicare a unor prevederi cuprinse în Hotărârea nr. 13 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, act normativ adoptat cu o zi înainte.

”Domnule Ministru,

În urma adoptării nr 13 din 21.03.2020 a Comitetului național pentru situații de urgență, agenții economici din domeniul transporturilor au solicitat unele lămuriri privitoare la aplicarea prevederilor actului respectiv în domeniul lor specific, aspecte pe care vă rog, Domnule Ministru, să ne ajutaţi să le clarificăm, astfel:

  • deplasarea personalului de la domiciliu ta locul de muncă pentru companiile unde nu se poate întrerupe activitatea;
  • deplasarea personalului de la domiciliu la locul de cazare sau de la locul de cazare în şantierele de infrastructură;
  • regimul străinilor angajaţi ai firmelor de construcţii care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, atât la intrarea lor pe teritoriul României cât şi pe teritoriul Românei precum şi condiţiile în care aceştia îşi pot desfăşura activitatea pe teritoriul României;
  • regimul transportutui de persoane în trafic judeţean, interjudeţean, regulat, servicii regulate speciate sau ocazional, ţinând seama de limitarea grupului de persoane <care nu locuiesc împreună> impusă prin actul respectiv;
  • regimul autogărilor pentru transportul rutier de persoane;
  • regimul transportului efectuat în regim <taxi> sau <rent-a-car> sau transport alternativ (ex. UBER);
  • regimul de funcţionare, în aceste condiţii, a transportului cu metroul;
  • regimul persoanelor fizice care se deplasează la service-uri, pentru efectuarea IPT-urilor etc.

Mulțumindu-vă pentru răspunsul Dumneavoastră, vă rog să primiţi, Domnule Ministru, expresia consideraţiei rnele”, se arată în scrisoarea adresată de Lucian Bode lui Marcel Vela.

Ministrul Transporturilor a cerut astfel lămuriri despre mai multe aspecte care vizează sectorul feroviar. Printre acestea se numără primul punct (deplasarea la serviciu a personalului companiilor feroviare), al doilea – șantierele feroviare, dar și regimul cetățenilor străini care lucrează pe acestea, precum și regimul de funcționare a metroului bucureștean.

Schimb de epistole despre coronavirus Lucian Bode-Marcel Vela. Ce se întâmplă pe șantierele feroviare

Răspunsul ministrului de Interne, Marcel Vela, a venit chiar în aceeași zi de duminică, 22 martie 2020.

În ceea ce privește deplasarea la locul de muncă a angajaților din companiile feroviare și a celor care lucrează pe șantiere, Vela a precizat că: ”Conform art. 5, alin. 1 coroborat cu art. 4, lit. a) din Ordonanţa Militară nr. 2 din 21.03.2020, deplasarea personalului la/de la locul de muncă Ia locuinţă indiferent că aceasta este un spaţiu de cazare in interiorul sau exterlorul unui şantier, se realizează fără nici un fel de restricţii in intervalul orar 06,00-22,00, iar în afara acestui interval se poate face oricând, sub rezerva prezentării unuia din documentele prevăzute la art. 5, alin. 2 respectiv legitimaţia de serviciu, odeverinţa eilberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere”.

Muncitorii străini își desfășoară activitatea ca până acum

Referitor la regimuI străinilor pe teritoriul României, inclusiv intrarea şi ieşirea lor, ministrul de Interne spune că acesta este reglementat în mod expres la art. 6, lit. c) d) din Ordonanţa Militară nr. 2 din 21.03.2020. Astfel, “este permisă intrarea pe teritorlui Ramâniel a cetăţenlior străini şi apatrizilor care sunt persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent (…), ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state”.

Cu alte cuvinte, muncitorii străini care lucrează pe șantierele de infrastructură feroviară din România nu vor avea nicio problemă dacă au actele în regulă. Acest lucru este subliniat și în răspunsul ministrului Marcel Vela la solicitarea lui Lucian Bode: ”(…) activitatea lor pe teritoriul României se desfășoară în aceleași condiții ca și până în prezent, sub rezerva respectării măsurilor de deplasare impuse la art. 3-5 din același act și menționate anterior”.

Transportul cu metroul: un răspuns ușor ironic al ministrului de Interne, Marcel Vela

În finalul epistolei, Marcel Vela îi răspunde lui Lucian Bode și la întrebările legate de transportul public, inclusiv cel cu metroul.

Astfel, ministrul de Interne amintește că tocmai Ministerul Transporturilor este cel care trebuie să descurce lucrurile: ”În ceea ce privește celelalte aspecte sesizate referitoare la regimul autogărilor, transportul public în comun (inclusiv cel cu metroul – n.red.), în regim taxi, rent-a-car sau transport alternativ, instituția dumneavoastră este autoritatea de reglementare la nivel național, abilitată conform art. 2 din Hotărârea CNSSU nr. 13 din 21.03.2020, să emită ordine prin care să reglementeze modul de funcționare în condițiile epidemiologice actuale, de la nivelul României”.