miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Corina Crețu: România, bani mulți pe hârtie de la UE, dar puțini cheltuiți

România are bani mulți pe hârtie de la UE, dar a făcut plăți de doar 5% din banii primiți, de ordinul miliardelor de euro.
România este într-un moment care poate fi catalogat istoric, din punct de vedere al șanselor pe care le oferă fondurile europene, dar totul depinde de capacitatea țării de a absorbi aceste fonduri, scrie într-o postare pe pagina sa de socializare Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european. România are bani mulți pe hârtie de la UE.
„România va beneficia în perioada 2021-2027 de fonduri europene în valoare de aproximativ 80 de miliarde, după cum urmează: 29,2 miliarde de euro din Mecanismul de redresare și reziliență, elementul central al „Next Generation EU”, aproximativ 28 de miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune, 19 miliarde de euro din Politica Agricolă Comună, și aproape 2 miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziție Justă”, face socoteala Corina Crețu.
În decembrie 2021 și ianuarie 2022 România a încasat banii din pre-finanțări în valoare cumulativă de aproximativ 3,79 miliarde de euro, iar în octombrie 2022 România a încasat prima tranșă din PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro. „Din păcate, statul Român a făcut plăți în valoare de mai puțin de 5% din banii intrați deja”, spune ea.
„Consider că suntem încă într-un moment pe care îl putem cataloga istoric pentru România, din punct de vedere al șanselor pe care le oferă fondurile europene, dar totul depinde de capacitatea țării de a absorbi aceste fonduri”, spune europarlamentarul adăugând că acesta va fi unul dintre subiectele urmărite în perioada ce va veni.

Ultimele Articole