marți, mai 14, 2024
spot_img

Comisarul Corina Crețu, pe șantierul noului tramvai din Oradea. Proiecte și la Botoșani și Brăila

Corina Cretu viziteaza Oradea. Linia de tramvai se extinde

Comisarul european a vizitat marți șantierul noii linii de tramvai, proiect finanțat de către Uniunea Europeană.

Corina Crețu a fost însoțită de edilii bihoreni într-o vizită menită să arate implicarea Uniunii Europene în proiecte locale de dezvoltare a infrastructurii de transport public.

Valorea totală a proiectului este de 48 de milioane de lei, termenul de finalizare fiind  2 ani de la data demarării proiectului. Informațiile au fost făcute publice de viceprimarul Oradei, Mircea Mălan, în timpul vizitei comisarului european Corina Crețu.

Indicatorii tehnico-economici ai proiectului au fost aprobați în luna septembrie a anului trecut. Proiectul, purtând numele „realizare legătură pe cele trei direcții a liniilor tramvai în intersecția între străzile Primăriei – Decebal – Calea Aradului și extindere linie nouă de tramvai pe traseul Calea Aradului – str. Făgărașului – str. Atelierelor (cu acces depou OTL) și legătura pe toate direcțiile cu str. D. Cantemir”, presupune două lucrări: rezolvarea circulaţiei în giraţia din intersecţia Decebal – Calea Aradului – str. Primăriei și extinderea liniei de tramvai pe aliniamentul menţionat mai sus.

Proiectul urmărește limitarea creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră. Contribuția așteptată la obiectivul de reducere a emisiilor de carbon va fi asigurată prin scăderea emisiilor de noxe provenite din transport, respectiv prin oferirea opţiunilor de transport alternativ şi descurajarea utilizării autoturismelor personale, orașul devenind astfel un spațiu mai bun de trăit pentru cetățeni.

Primăria Oradea consideră că rezultatul pozitiv va fi amplificat de implementarea unor strategii durabile în domeniul transportului public urban și de schimbarea comportamentului de transport pentru un număr relevant de cetățeni din arealul urban, cu efecte imediate asupra limitării gradului de poluare cu dioxid de carbon cauzat de transportul rutier.

Valoarea totală a investiției este de 66,07 milioane lei, inclusiv TVA, durata de realizare fiind de 24 de luni.

Proiectul este depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiție 4.1 – Mobilitate urbană durabilă.

Viceprimarul orădean promite extinderea rețelei. „Vom continua linia de cale ferată înspre Arad şi apoi pe malul unui pârâu, Peţa, spre Univeristate, până la sediul OTL, realizând practic un alt cerc cu linia de tramvai.”, a declarat viceprimarul orădean.

Alte proiecte pentru transportul cu tramvaiul la Botoșani și Brăila

Pe lângă Oradea și alte municipii au în plan extinderea rețelei de tramvai și/sau a parcului cu ajutorul fondurilor europene. Botoșani și Brăilă sunt ultimele orașe care și-au anunțat  zilele trecute intenția de a folosi banii europeni în această direcție.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a lansat zilele trecute o licitație pentru cumpărarea a  nouă tramvaie unidirecționale cu lungimea de 18m destinate transportului public din Botoșani.

Potrivit mobilitate.eu, valoarea contractului este de până la 72 milioane de lei, fonduri alocate prin Programul Operational Regional – POR. Tramvaiele vor fi livrate în termen de 24 de luni de la semnarea contractului. Unitățile vor fi destinate transportului urban de călători, drept urmare în elaborarea ofertei se va ține cont de infrastructura existentă (liniile de tramvai cu ecartament normal de 1435 mm), condițiile de circulație, linia de rulare pentru tramvaie, respectiv linia de contact pentru alimentarea electrică. Tramvaiele vor avea podea 100% coborâtă pe toată suprafața disponibilă pentru pasageri, acționate în curent alternativ, cu echipamente electronice de putere și comandă cu microprocesor, cu recuperare de energie la frânare, cu viteza maximă de circulație de 70 km/oră, reglabilă, limitată electronic la 50 km/oră.

Tot zilele trecute au apărut informații noi și privind planurile edililor brăileni de modernizare a parcului de tramvaie din orașul de pe malul Dunării. Primăria are în curs o licitație pentru achiziția a zece tramvaie noi, proiect în valoare de 95,22 milioane lei, potrivit anunțului făcut marți de către primarul Viorel Dragomir, pe pagina sa de socializare.

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole