marți, decembrie 10, 2024
spot_img

Coridorul feroviar Gdansk Constanța, plimbat pe hartă. Nu mai e pe la Craiova, e pe la Brașov

În 2019 urma să treacă prin Drobeta-Turnu Severin  – Craiova și București. Ultimul traseu anunțat joi este însă pe la Brașov, pe o rută din care cea mai mare parte este realizată sau contractată, fapt care ar micșora efortul financiar al statului, dar care crește șansele de a lăsa descoperite în continuare rutele feroviare din sud – vestul țării, spre Calafat – Vidin, Bulgaria. 

doru.cireasa@clubferoviar.ro

varianta initială a Coridorului feroviar româno-polonez

Preşedintele Klaus Iohannis va discuta la Tallinn, săptămâna viitoare, despre proiectele de infrastructură finanţate de SUA, respectiv calea ferată Constanţa-Gdansk şi autostrada care va lega Lituania de Grecia, prin România, a anunţat, joi, ministrul de resort, Lucian Bode, în cadrul conferinţei online RoInvest.

El a precizat că proiectul căii ferate de la Constanţa la Gdansk, Rail-2-Sea, a fost propus de ţara noastră în cadrul summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări, desfăşurat în 2018 la Bucureşti. Proiectul prezentat anul trecut în Slovenia (vezi documentul atașat,) menționa o rută care trecea pe la Drobeta-Turnu Severin și Craiova, apoi către București, Constanța.

„Aceste proiecte sunt susţinute de România având dublă utilizare, inclusiv militar, şi noi susţinem să parcurgă traseul statelor care sunt membre ale Uniunii Europene. Aşadar, prin România, coridorul feroviar va pleca de la Constanţa – Bucureşti – Braşov – Sighişoara – Coşlariu, aici avem două variante, spre Cluj-Napoca şi Episcopia Bihor şi cealaltă variantă spre Curtici, cu ieşire spre Ungaria”, a arătat Bode.

„Noi vom discuta în continuare cu toate cele 12 state membre ale acestei iniţiative. Domnul preşedinte Klaus Iohannis participă la Tallinn săptămâna viitoare la summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări. Am pus la dispoziţie toate aceste variante şi m-aş bucura ca în cel mai scurt timp cu putinţă toate aceste proiecte mari de infrastructură să prindă contur”, a adăugat oficialul guvernamental.

Al cincilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări va avea loc la Tallinn, Estonia, în perioada 19-20 octombrie 2020.

Din Initiaţiva celor Trei Mări, lansată în 2015, fac parte 12 ţări de la Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră: Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Ambasadorul american la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a anunţat săptămâna trecută că Statele Unite vor începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi şi a unei căi ferate, care să lege Constanţa, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. Galele Feroviare 2024, eveniment in memoriam Octavian Udriște. LISTA premiilor

La București au avut loc miercuri seara Galele Feroviare 2024, eveniment desfășurat in memoriam Octavian Udriște, președintele onorific al Club Feroviar, care ne-a părăsit...

Ultimele Articole