Coridor feroviar pentru transportul îngrijitoarelor românce de persoane în vârstă din Austria

21 aprilie 2020

Problema persoanelor care urmează să îngrijească oamenii în vârstă austrieci a devenit una acută în contextul blocajelor în transporturi cauzate de criza coronavirus. După criza culegătorilor de sparanghel din Marea Britanie, se naște o altă criză a îngrijitoarelor de persoane în vârstă din Austria. În anumite regiuni ale Austriei peste jumătate provin din România. Fracturarea transportului feroviar creează dificultăți și în aceste activități. Cel puțin asta pretinde o publicație care citează surse ale Camerei austriece de comerț (WKO).

Doru Cireașă

Coridor feroviar

Începând de luna viitoare, se va înființa un coridor de călătorie special pentru îngrijitoarele românce care vor pleca în Austria, potrivit stiridiaspora.ro. Grupul WKO (Carema de Comerț a Austriei) înființează un fond de ajutor pentru călători, astfel că toate îngrijitoarele vor fi testate la intrarea în țară, informează agenția de știri WKO (news.wko.at).

Andreas Herz, președintele Asociației WKO pentru consiliere personală și îngrijire personală, a afirmat că, împreună cu guvernul federal se caută intens soluții pentru intrarea pe teritoriul țărilor a lucrătorilor din România. „Lucrăm intens cu ministrul federal Karoline Edtstadler și cu secretarul de stat Magnus Brunner pentru o soluție de călătorie durabilă. În orice caz, vom avea o soluție pentru supraveghetorii noștri români începând cu luna mai, fie cu trenul, fie cu avionul”, a declarat Herz.

Mai mult de jumătate din personalul de îngrijire a oamenilor în vârstă din Stiria provine din România. „6435 de îngrijitoare de bătrâni românce lucrează astăzi în Stiria, dintr-un total de 11.109! PflegeHELP (Asociatia pentru sprijinirea si promovarea intereselor ingrijitorilor din Austria – n.red.) salută și sprijină inițiativa, făcută astăzi publică de către Andreas Herz, din partea Camerei economice a landului Stiria, cunoscut ca reprezentant de frunte al acestei branșe, pentru apariția <coridorului feroviar>, între România și Austria, despre care CFR-ul și-a anunțat interesul deja de săptămâna trecută”, spun austriecii.

Costurile de testare COVID-19, preluate de landul Stiria

”Aceasta cooperare transfrontalieră care ar urma să se demareze în luna mai, este înlesnită interguvernamental și iese în întâmpinarea îngrijitoarelor din România, ce doresc să revină la lucru în Austria și, de asemenea, acelora care doresc să se reîntoarcă în România“, a declarat în exclusivitate pentru Știri Diaspora Alex Todericiu, purtător de cuvânt al pflegehelp.at.

„Prin deschiderea acestui coridor de trafic, dar și prin asigurarea de teste pentru coronavirus, am făcut un pas important pentru a garanta în continuare 24 de ore de asistență în Stiria. Cei care au nevoie de îngrijire pot continua să fie asistați la domiciliu, iar îngrijitorii sunt scutiți de timpul de carantină și stresul psihologic în cazul unui test negativ”, subliniază ministrul Sănătății, Juliane Bogner-Strauß, care mulțumește Camerei de Comerț din Stiria pentru buna colaborare.

„Landul Stiria se alătură astfel eforturilor inițiate de PflegeHELP, alături de autoritățile guvernamentale române, Administrația Prezidențială, Ambasada României din Viena, care au dus săptămâna trecută și la apariția unor clarificări necesare și semnificative privind posibilitatea îngrijitoarelor de a părăsi România, în perioada pandemiei, pe cale ferată sau prin curse de avion de tip charter.”

Începând din luna mai 2020 ar urma ca îngrijitoarele să fie testate COVID-19. „Costurile ar urma să fie preluate de landul Stiria. Bravo! O veste bună pentru noi toți!”, mai spune Alex Todericiu, reprezentantul PflegeHelp.