Copenhaga a atribuit contracte de peste 1,2 miliarde euro

Metroul din Copenhaga (Metroselskabet) a demarat extensia liniei Sydhavn prin intermediul semnarii a doua contracte, amandoua cu o valoare de peste 1,2 miliarde euro. Un prim contract a fost semnat cu un consortiu franco-german, format din companiile Hochtief Infrastructure si Vinci Consortium Grand Projects, care va fi responsabil de construirea tunelurilor si a unui numar de cinci statii de metrou. Tunelurile vor avea o lungime de 4,5 kilometri.  

Din cele cinci statii de metrou, patru vor fi construite in subteran, fiind situate la Fisketorvet, Enghave Brygge, Sluseholmen si la Mozarts Plads. Cea de-a cincea statie de metrou, Ny Ellebjerg, va fi localizata la suprafata, pasagerii avand astfel conexiuni mai rapide catre trenurile regionale si catre cele de naveta.

Cel de-al doilea contract a fost semnat cu un consortiu format din companii din Austria si Portugalia, respectiv Rhomberg Bahntechnik-Efacec Engineering and Systems. Acest contract prevede instalarea sinei de cale ferata, a sistemului de tractiune electrica si a sistemelor de supraveghere.

Furnizarea trenurilor de metrou si a sistemului de control automatizat nu a fost supusa unei proceduri de licitatie publica, ci, direct atribuita catre companiile Hitachi-Ansaldo STS. La fel s-a procedat si in cazul liniei de metrou Nordhavn, careia ii apartine si extensia  ramurii Sydhavn.

Aceasta din urma, Sydhavn, va fi pusa in serviciu comercial in 2023.