Un acord de cooperare Calea Ferată din Moldova-Ukralizniția pentru următorii trei ani a fost semnat la Kiev de reprezentanții celor două administrații feroviare.
Întâlnirea dintre delegațiile feroviare a avut loc în data de 10 februarie 2023, la Kiev, se arată într-o postare de pe pagina oficială de Facebook a CFM.
Potrivit directorului general al Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, Oleg Tofilat, anul trecut au fost făcuți primii pași importanți pentru îmbunătățirea cooperării feroviare între Ucraina și Republica Moldova
„În luna august a anului trecut, a fost restaurat de urgență tronsonul feroviar Basarabeasca-Berezino – segment care nu a fost funcțional un sfert de secol și a fost reparat în mai puțin de două luni. În procesul de lucru, specialiștii feroviari ucraineni ne-au ajutat să reconstruim linia de cale ferată care străbătea spațiul Republicii Moldova. Prin urmare, în viitor, ne propunem să-i implicăm pe specialiștii ucraineni în procesul de modernizare a infrastructurii feroviare. Acest lucru va face posibilă sporirea siguranței și a vitezei de deplasare a trenurilor”, a declarat șeful CFM.
Cooperare Calea Ferată din Moldova-Ukralizniția. Moldova, partener strategic pentru Ucraina
La rândul lui, directorul Ukralizniția, Oleksandr Kamîșin, a precizat că încă de la începutul războiului, Republica Moldova a devenit un partener strategic important pentru Ucraina.
„De la începutul războiului, Moldova a devenit solidară cu Ucraina și a fost una dintre primele țări care ne-au venit în ajutor. Vecinii noștri ne-au ajutat să exportăm cereale și să importăm motorina necesară. Sperăm că relațiile de colaborare dintre administrațiile feroviare vor continua și se vor aprofunda și în viitor”, a declarat președintele A.O Ukralizniția.
Începând cu 24 februarie 2022, pe cale feroviară, prin Moldova au fost exportate 397.000 de tone de cereale ucrainene și au fost importate 363.300 de tone de produse petroliere. De asemenea, după o pauză de 24 de ani, la începutul lunii noiembrie 2022, a fost reluată circulația trenurilor de pasageri pe ruta internațională Kiev-Chișinău.
„În prezent, milioane de concetățeni de-ai noștri sunt nevoiți să locuiască în alte țări. Datorită acestui tren, ucrainenii pot avea acces la aeroportul din Chișinău, pentru a migra în alte țări cu domiciliu temporar, dar au și posibilitatea de a reveni acasă. Din decembrie, trenul de pe cursa Chișinău-Kiev circulă în fiecare zi, iar peste 10.000 de pasageri deja au beneficiar de acest serviciu de transport”, a declarat Oleksandr Kamîșin.
Ca rezultat al întrevederii, părțile au convenit să amplifice cooperarea feroviară între cele două țări prin creșterea volumului de mărfuri transportate, precum și implicarea specialiștilor ucraineni în reabilitarea și modernizarea infrastructurii feroviare din Moldova.