Conventia ONU accelereaza serviciile feroviare transfrontaliere

4 martie 2019

Conventia ONU a dezvoltat un nou acord international, numit „Facilitarea Procedurilor de Trecere a Granitei pentru Pasageri, Bagaje si Bagaje Grele in Traficul International pe Calea Ferata”, tinand cont de realitatile actuale ale traficului feroviar de pasageri in regiunea est-vestica si facilitand serviciile feroviare transfrontaliere.
„Pentru a aborda transportul holistic asa cum este mentionat in Agenda 2030, trebuie sa valorificam potentialul tuturor formelor de mobilitate, inclusiv cel al caii ferate. Fiind sediul instrumentelor legale de transport intern al Natiunilor Unite, UNECE este mandra sa gazduiasca aceasta noua Conventie care va face viata a milioane de pasageri mai usoara. La randul sau, acest lucru va sustine eforturile de imbunatatire a conectivitatii regionale si un sistem de transport eficient, verde si durabil”, a declarat Secretarul Executiv al UNECE Olga Algayerova.
Conventia intentioneaza sa implice tari din Asia si Europa in implementarea noilor proiecte de-a lungul principalelor coridoare de transport ale regiunilor.
Azerbaidjan, Rusia, Tadjikistan si Turcia si-au exprimat deja intentia de a lansa proceduri interne pentru a accesa oficial Conventia in viitorul apropiat. Conventia are nevoie de 5 semnatari pentru a intra in vigoare.
Prin implementarea noilor proiecte si masuri, limitarile tehnice si administrative vor fi reduse, iar procedurile vamale si de control la granita vor fi mai rapide. Astfel, durata calatoriei va fi redusa, iar serviciile internationale de transport feroviar vor fi dezvoltate.
In 2016, transportul feroviar de pasageri la nivel global a insumat peste 3.731 miliarde de pasageri-km. In prezent, Europa si Asia insumeaza 97% din totalul traficului feroviar de calatori. Regiunea Eurasiatica UNECE a inregistrat o crestere de 3,3% din 2010 pana in 2017 in numarul total de pasageri-km.