spot_img
marți, noiembrie 30, 2021
spot_img

VIDEO Florin Cîțu a găsit nereguli la STB în urma unui control la Primăria Capitalei. E controlat și MTIC

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat luni ce nereguli a găsit în urma unui control la Primăria Capitalei, care a vizat perioada în care această instituție a fost condusă de Sorin Oprescu și, apoi, de Gabriela Firea.

control la Primăria Capitalei majorarea de capital la CFR Călători a doua rectificare bugetară rectificare bugetară Statutul personalului feroviar Florin Cîțu despre rectificarea bugetară rectificare bugetară pe 2020 șomaj tehnic la AFER
FOTO Guvernul României

”Am cerut o situație a modului în care au fost cheltuiți banii publici în instituțiile statului. Situația pe care am primit-o a fost departe de a fi îmbucurătoare. Am găsit companii care nu au avut o analiză a situației economice financiare făcută în ultimii 10-15 ani”, a spus Florin Cîțu într-o declarație transmisă live pe Facebook.

”Să fie clar pentru toată lumea. Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, ca fiind prejudiciu este de aproximativ 200 milioane lei (în jur de 40 de milioane euro)”, a completat ulterior ministrul, printr-o altă postare pe contul său de pe rețeaua de socializare.

Mai multe nereguli, printre care și încălcări ale legislației în vigoare, s-au comis în legătură cu banii alocați Regiei Autonome de Transport București (RATB) și la succesoarea acesteia, Societatea de Transport București. O primă neregulă este legată de subvențiile pentru încălzire centralizată și pentru transport: ”Sunt subvenții la energie și la transportul public, două cheltuieli importante. Bugetul a avut aceste sume pe trimestre. La execuție, energia termică a fost plătită doar 331 milioane lei până în septembrie, din 935 milioane, cât este pe tot anul, iar la transportul în comun 624 milioane din 1,5 miliarde. Banii au fost trimiși la Primărie”.

Primul control la Primăria Capitalei după 10 ani

Ministrul a precizat că Primăria Capitalei este o instituție care nu a fost controlată de 10 ani. Tot el a declarat că au fost constatate fapte care ar putea întruni elemente constituite ale unei infracțiuni, potrivit legii penale. Una dintre aceste fapte este plata din fonduri publice fără bază legală a sumei de șase milioane de lei în perioada 2012-2017 către RATB (perioadă care acoperă părți din mandatele lui Sorin Oprescu și Gabriela Firea). ”A utilizat această sumă fără bază legală pentru susținerea unor activități, altele decât cele pentru acoperirea diferențelor de preț din tarif pentru transport public de persoane”, a precizat Cîțu.

O altă faptă susceptibilă de a intra sub incidența legii penale este, potrivit demnitarului, neasigurarea bunei gestiuni financiare în administrarea patrimoniului public, ceea ce a condus la prejudicii aduse bugetului local în valoare 8,5 milioane de lei, reprezentând contravaloarea chiriilor încasate de RATB pentru spații închiriate proprietate publică a Municipiului București.

În afară de cercetarea penală, au fost aplicate șase amenzi și un avertisment. ”Vom relua inspecția la Primăria Municipiului București pentru ceea ce nu am putut să verificăm până în acest moment. În acest moment, efectuăm control la cinci companii înființate de Primăria Municipiului București”, a mai spus Cîțu.

El a ținut să precizeze că astfel de controale se fac și la Ministerul Transporturilor și Ministerul Economiei.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole