spot_img
sâmbătă, noiembrie 27, 2021
spot_img

Autoritățile din Maramureș încep un control la Mocănița de pe Valea Vaserului, după deraierile din ultima vreme

Autorităţile din judeţul Maramureş încep un control la Mocănița de pe Valea Vaserului, în urma deraierilor înregistrate în ultima periodă. Într-unul din accidente au fost rănite 12 persoane.

control la Mocănița Mocăniţa a deraiat din nou dosar penal pentru deraierea Mocăniței

Şeful ISU Maramureş, Pavel Baltaru, a declarat luni pentru Mediafax că membrii unei comisii mixte de la ISU, ITM şi Poliţia Transporturi vor căuta să identifice cauzele producerii deraierilor şi vor verifica dacă societatea respectivă are toate avizele necesare.

„În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Prefecturii Maramureş se constituie luni o comisie mixtă de control formată din reprezentanţii mai multor instituţii – ISU, ITM, Poliţia Transporturi pentru a vedea din ce cauză apar aceste deraieri şi disfuncţionalităţi, dacă sunt luate toate măsurile, dacă sunt toate avizele necesare la societatea care administrează Mocăniţa. De asemenea, vor fi contactaţi şi cei de la Oficiul Judeţean de Turism Maramureş sau cei de la CFR pe partea de şine”, a spus Baltaru.

Control la Mocănița de pe Valea Vaserului. Turiștii sunt avertizați că circulă pe propria răspundere

Pe site-ul societăţii CFF Vişeu de Sus, turiştii sunt avertizaţi că orice călătorie cu trenurile turistice ale CFF Vişeu de Sus „are loc pe propria răspundere”.

„CFF Vişeu de Sus este o cale ferată forestieră, operată privat, care funcţionează îndeosebi pentru transportul lemnului şi de aceea nu se pot ridica pretenţii în ceea ce priveşte transportul public de pasageri, condiţii speciale de transport sau mersul trenurilor. Ora plecării, traseul şi staţionarea trenurilor se vor supune cerinţelor producţiei şi pot apărea oricând modificări. De aceea, nu există nicio garanţie pentru anumite condiţii de transport sau mersul trenurilor, chiar dacă acestea au fost deja publicate”, se arată în avertismentul citat.

Turiştii trebuie să respecte anumite norme şi li se atrage atenţia că şeful de tren are dreptul să interzică accesul în garnitură al anumitor persoane, pasagerii având voie să călătorească numai în vagoanele destinate transportului de călători. De asemenea se subliniază că, deoarece călătoria se face cu material rulant istoric, privilegiul de a călători în aceste vagoane cu valoare istorică compensează lipsa de confort care este, uneori, reproşată.

„Vă rugăm să arătaţi înţelegere posibilelor defecţiuni care pot apărea în timpul călătoriei şi răbdare în cazul unor întărzieri. Vă rugăm să vă adaptaţi pretenţiile personale ţinând cont de faptul că transportul se efectueză pe o cale ferată istorică, cu utilaje construite în urmă cu peste o sută de ani. Dacă, din cauze tehnice sau meteorologice, călătoria va fi întreruptă, pentru rezolvarea oricăror neînţelegeri/neplăceri, personalul societăţii vă stă la dispoziţie. Vă rugăm să vă adresaţi respectuos şi să vă păstraţi calmul”, se mai arată în textul citat.

Pe 10 august, locomotiva Mocăniţei a deraiat pe Valea Vaserului, iar 12 persoane au ajuns la spital, rănite. În trenul de linie îngustă se aflau aproximativ 200 de persoane. Câteva zile mai târziu a mai deraiat un vagon al Mocăniţei, însă nu au fost victime.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole