joi, noiembrie 30, 2023
spot_img

Controale vamale simplificate pentru transporturi feroviare Moldova – Ucraina

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Lilia Dabija și viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, au semnat Protocolul modificat al Acordului între Republica Moldova și Ucraina cu privire la activitatea transportului feroviar, din 20 martie 1993.

Protocolul semnat joi prevede simplificarea procedurilor de tranzit feroviar al mărfurilor pe teritoriul Ucrainei, cu destinația Republica Moldova și România, și pe teritoriul Republicii Moldova, cu destinația Ucraina și România, fapt ce va permite sporirea volumului de mărfuri transportate pe calea ferată. În special, tratatul intervine cu modificări privind eliminarea controlului autorităților vamale și de frontieră al Ucrainei la stația Reni.

Modificările propuse vor permite micșorarea timpului de transport al mărfurilor din/în complexul portuar Giurgiulești sau România și vor avea impact pozitiv asupra costului final al bunurilor exportate/importate de beneficiari din Republica Moldova, reducând cheltuielile pentru transport.

În același timp, vor fi modificate lanțurile logistice, prin redirecționarea transportului de mărfuri de pe segmentul rutier pe cel feroviar. În rezultat, va fi diminuată sarcina pe drumurile publice naționale, ceea ce va duce la majorarea volumelor de mărfuri aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova și va avea un impact pozitiv asupra economiei naționale.

De asemenea, în urma intrării în vigoare a Protocolului, urmează să fie reduse ambuteiajele feroviare sezoniere la stațiile feroviare Galați (România), Giurgiulești, Reni, Etulia și Basarabeasca, care influențează negativ asupra costului logisticii în perioada recoltei și exportului produselor cerealiere.

Ultimele Articole