Polițiștii Brigăzii Rutiere au făcut vineri controale la taximetriștii de la Gara de Nord din București, dar și la șoferii din transportul alternativ, cum ar fi Uber. Aceasta în contextul în care este cunoscut faptul că oamenii care ajung cu trenul în Gara de Nord sunt la mâna taximetriștilor, care nu de puține ori cer tarife aberante și mai au și probleme grave la autoturisme.
La acțiune au participat și inspectori din cadrul Registrului Auto Român, context în care verificarea stării tehnice a autovehiculor a constituit unul dintre obiectivele activității de control.
În urma controalelor, au fost verificate peste 80 de autovehicule și aplicate 64 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 25.000 de lei. Au fost date 11 sancțiuni pentru nerespectarea prevederii Legii 38/2003, privind transportul de persoane în regim de taxi și în regim de închiriere și alte 53 pentru încălcarea prevederilor OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice (6 – transport de persoane alternativ, 22 – transport de persoane în regim de taxi).
Controale la taximetriști. Deficiențe periculoase la sistemul de direcție
În cadrul acțiunii au fost reținute trei permise de conducere pentru o perioada de 90 zile, pentru deficiențe periculoase la mecanismul de directie și au fost retrase 20 de certificate de înmatriculare pentru deficiențele tehnice constatate (8 taxi, 4 transport alternativ), respectiv două seturi de plăcuțe cu numărul de înmatriculare.
Printre neregularitățile constatate, unele puteau pune în pericol viețile clienților. Astfel, un șofer în vârstă de 68 de ani din zona Gării de Nord nu a avut asupra sa autorizația de taxi în original, verificarea metrologică a aparatului de taxat, certificatul de atestare a pregătirii profesionale, certificatul de înmatriculare.
Totodată, după verificarea autovehicului de către inspectorii din cadrul Registrului Auto Român, s-a constatat faptul că acesta prezenta deficiențe periculoase la mecanismul de direcție, avea montată instalație GPL neomologată, prezenta coroziuni străpunse ale elementelor caroseriei, deficiențe la sistemul de iluminare, anvelopele erau uzate peste limita legală admisă și nu avea în dotare trusă medicală și triunghiuri reflectorizante.
Persoana în cauză a fost sancționată cu amendă în valoare de 2.950 de lei, a fost dispusă suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 zile și i s-au luat plăcuțele cu numărul de înmatriculare și al certificatului de înmatriculare.
Tot vineri, un bărbat în vârstă de 40 de ani făcea transport alternativ în zona Gării de Nord având inspecția tehnica periodică expirată, anvelopele uzate peste limita legală admisă, defecțiuni la sistemul de iluminare și folii de culoare neagră aplicate pe dispersoarele stânga și dreapta spate care afectează eficacitatea acestora. Persoana în cauză a fost sancționată cu amendă în valoare de 1.305 lei, iar ca măsură tehnico-administrativă s-a dispus retragerea certificatului de înmatriculare.