spot_img
miercuri, februarie 8, 2023
spot_img

Contre între Ministerul de Externe și Ambasada Rusiei la București. Mărul discordiei: podul spre Crimeea

Ambasada Rusiei la București se declară ”nedumerită” de un mesaj prin care Ministerul român al Afacerilor Externe critică podul spre Crimeea și își reafirmă sprijinul pentru Ucraina.

Nemulțumirea Federației Ruse a fost stârnită de un mesaj postat pe Twitter de MAE în ajunul Crăciunului. În mesaj, MAE preciza că podul confirmă continua încălcare a legii internaționale de către Rusia, și își reitera sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Ambasada Rusiei la București a răspuns sâmbătă cu un mesaj, de această dată pe Facebook.”La Ambasadă, cu nedumerire, s-au pus la curent cu postarea pe contul de Twitter al Ministerului de Externe al României cu prilejul deschiderii circulației pe ruta de cale ferată a Podului Crimeii. Uluitor să percepi cum această evaluare poate fi aplicată vis-a-vis de finalizarea lucrărilor de construcție a unei structuri extrem de importante pentru infrastructura de transport, care a unit în premieră cele două țărmuri ale Strâmtorii Kerci, care a fost visul locuitorilor Rusiei țariste, Uniunii Sovietice, a Federației Ruse și a Ucrainei moderne, care a însemnat elaborarea de planuri corespunzătoare”, se arată în postarea ambasadei.

Podul spre Crimeea, anchetat în Ucraina și criticat de Bruxelles

Anchetatorii ucraineni au deschis miercuri o procedură penală după ce primul tren rus de pasageri a ajuns în Crimeea printr-o nouă legătură feroviară cu peninsula din Marea Neagră.

Trenul de pasageri provenind din Sankt Petersburg a trecut miercuri ilegal frontiera naţională a Ucrainei pe Podul Crimeii, a anunţat biroul procurorului general din Kiev. Rusia a anexat Crimeea în urmă cu cinci ani, în semn de represalii faţă de înlăturarea preşedintele pro-rus al Ucrainei.

Luni, Uniunea Europeană a criticat lansarea noii căi feroviare peste pod, afirmând că aceasta constitue „o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia”.

Ultimele Articole