spot_img
vineri, decembrie 3, 2021
spot_img

EXCLUSIV A expirat contractul colectiv de muncă la Metrorex. Ce spun Rădoi și Paraschiv

Contractul colectiv de muncă la Metrorex a expirat luni, 1 noiembrie 2021, și în mod normal ar trebui să înceapă negocieri pentru semnarea unuia nou, pentru încă un an. În timp ce sindicaliștii au făcut demersuri pentru negocieri, administrația spune însă că actualul CCM va fi prelungit până la expirarea stării de alertă.

Conducerea Unitatea – Sindicatul Liber Metrou a trimis către administrația societății de transport subteran din Capitală lista cu reprezentanții în comisia de negociere a noului contract colectiv de muncă.

Ion Rădoi, pus degeaba pe lista de negociatori privind contractul colectiv de muncă la Metrorex

”Colegii mei din conducerea sindicatului au trimis o listă de 15 persoane care să facă parte din comisia de negociere, pe care m-au pus și pe mine. M-au pus însă degeaba, deoarece eu sunt suspendat din sindicat, în urma deciziei procurorilor DNA”, a declarat pentru Club Feroviar președintele suspendat al USLM, Ion Rădoi.

El a precizat că marți urma să aibă loc o înfățișare la Tribunalul București, în vederea ridicării suspendării și a celorlalte restricții care i-au fost impuse. Potrivit liderului sindical, cel mai probabil ședința de judecată se va amâna, deoarece judecătoarea de drepturi și libertăți a intrat în izolare, fiind testată pozitiv la Covid-19.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Liderul USLM este pus de DNA sub control judiciar

Ion Rădoi a fost inculpat de DNA și plasat sub control judiciar sub acuzația de folosire a influenței de lider sindical și pentru șantajarea ministrului Transporturilor Cătălin Drulă și a directorului Metrorex Ștefan Paraschiv, potrivit unui comunicat al DNA.

Conform anchetatorilor, Rădoi și-ar fi folosit influența pentru a menține chioșcurile amplasate ilegal din 2018 când a expirat contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului, Sindomet Servcom SRL. Liderul sindical de la metrou este acuzat și că i-a șantajat pe fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă și pe directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, prin blocarea transportului subteran pe data de 26 martie 2021, cu scopul de a-i determina să nu demoleze chioșcurile.

Ștefan Paraschiv: Contractul colectiv de muncă la Metrorex se prelungește

Contractul colectiv de muncă la Metrorex negocieri cu sindicatele la Metrorex greva de la metrou

Această paranteză fiind încheiată și revenind la contractul colectiv de muncă, un nou document nu va fi semnat prea curând.

”În virtutea legii, CCM se prelungește pe perioada stării de alertă. În momentul de față sunt lucruri mult mai importante de făcut la metrou, cum ar fi curățenie sau măsurile de protecție față de pandemie. Am ales să folosim prevederile legii și să prelungim contractul aflat deja în vigoare. Preferăm să facem această negociere ca la carte, pentru a rezulta un CCM bun”, a declarat pentru Club Feroviar directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv.

El a ținut să precizeze că actualul contract este ”unul foarte bun, care în niciun caz nu este în defavoarea angajaților”.Conducerea Metrorex ceruse în instanță suspendarea CCM. A pierdut definitiv

În primăvară, conducerea Metrorex a introdus o acțiune în instanță în vederea obținerii unei ordonanțe președințiale prin care voia să obțină suspendarea Contractului Colectiv de Muncă în vigoare și reducerea salariilor la metrou.

”Cerere de ordonanţă preşedințială. Prin care solicităm instanţei de judecată să dispună, de urgență şi cu titlu provizoriu, până la soluționarea asupra fondului, ce face obiectul dosarului nr. 16650/3/2021, aflat pe rolul acestei instanţe: în principal, suspendarea efectelor Contractului Colectiv de Muncă 2020-2021 nr. 61853/CCM/05.10.2020, înregistrat la I.T.M. Bucureşti sub nr 249/05.10.2020; în subsidiar, suspendarea efectelor clauzelor CCM 2020-2021 prin care s-a aplicat, începând cu 01.11.1020, o majorare cu 18% a grilei de salarizare prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2019-2020, respectiv art. 41 si Anexa 7 din CCM 2020-2021. În temeiul art. 997 alin, (3) C pr. civ, solicităm ca executarea măsurii solicitate să se facă fără somație și fără trecerea unui termen”, se arăta în întâmpinarea trimisă instanței de judecată de către conducerea Metrorex.

Acțiunea a fost introdusă la Tribunalul București, Secţia a VIII-a de Muncă şi Conflicte de Muncă, iar instanța a respins-o la finele lunii iunie.

Apoi, la finele lunii august, conducerea Metrorex a pierdut definitiv în instanță procesul cu USLM, prin care cerea anularea CCM. ”Soluția pe scurt: Respinge apelul, ca nefondat. Respinge cererea formulată de intimat referitoare la obligarea apelantei la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 24.08.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Curții de Apel București, Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, publicată pe portalul instanțelor de judecată.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole