Un om de afaceri din Caraș-Severin, județul natal al actualului director general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Ion Simu-Alexandru, fost șef al Regionalei Timișoara, pare să fi descoperit rețeta infailibilă pentru a obține contracte la CFR. Pe scurt, patronul de firmă a cumpărat o mașină de la protejatul ministrului Sorin Grindeanu, care, în compensație, i-a asigurat aproape 90% din cifra anuală de afaceri prin contracte cu statul. În treacă fie spus, mașina pe care o conduce acum Ion Simu-Alexandru este mai scumpă decât cea cu care se deplasează președintele României, Klaus Iohannis.
Directorul general al CNCF CFR SA, Ion Simu-Alexandru, numit la conducerea companiei de infrastructură de Sorin Grindeanu pe 17 decembrie 2021 și reconfirmat de același ministru patru luni mai târziu (după ce a ocupat patru funcții în tot atâtea zile, așa cum a dezvăluit Club Feroviar), nu este deloc un om sărac.
Și nu era deloc sărac nici înainte de a ajunge director la București, când era doar un simplu șef la Regionala Timișoara (orașul natal al ministrului Sorin Grindeanu). Cel puțin așa reiese din declarația sa de avere din 2018. Avea la vremea respectivă trei terenuri intravilane, cu suprafețe de 2.000 mp, 10.800 mp și respectiv 139,2 mp (primele două la Oravița și ultimul la Caransebeș), și două clădiri, cu suprafețe generoase, de 289 mp, respectiv 139,2 mp (la Oravița, respectiv Caransebeș). Tot în proprietatea sa se mai aflau un autoturism marca Mercedes, nou-nouț la vremea respectivă (an de fabricație 2017) și un motoscuter marca Gilera ceva mai vechi (fabricat în 2008).
Șeful CFR SA a vândut trei mașini într-o lună
Însă acesta este doar contextul, nu și subiectul acestui articol. Următoarea rubrică din declarația de avere, intitulată ”Bunuri mobile, a căror valoare depășește 3.000 de euro fiecare, și bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni”, atrage atenția în mod special. Ei bine, aici figurează că Ion Simu-Alexandru a vândut în decembrie 2017 nu mai puțin de trei autoturisme.
Două dintre ele, un Hyundai Santa Fe și un Peugeot 206, au fost vândute cu 10.000 de euro, respectiv 2.000 de euro, către două persoane fizice. Cea mai scumpă tranzacție a fost însă cea care a vizat un SUV marca Volkswagen Touareg – 30.000 de euro.
Tranzacție de vânzare-cumpărare ”pe persoană juridică”
Cumpărătorul nu a mai fost de această dată o persoană fizică, ci una juridică, o firmă din Caransebeș, Gurgu Prod Com SRL.
Și, anterior, actualul director general al CFR SA publicase un anunț de vânzare pentru aceeași mașină cu prețul de 10.000 de euro. Bun, s-ar putea spune, și ce-i rău în asta? Nu poți să-ți vinzi mașina, chiar și unei firme? Și chiar la un preț triplu față de cel solicitat inițial, dacă firma respectivă vrea să plătească mai mult? Ba da, dar atunci când firma care ți-a cumpărat mașina obține contracte pe bandă rulantă cu entitatea de stat pe care o conduci apare o problemă de incompatibilitate.
12 contracte la CFR Timișoara=90% din cifra de afaceri. Rata profitului=53%!
Potrivit Registrului de Operațiuni Generatoare de Obligații de Plată pe 2018 al Regionalei Timișoara a CNCF CFR SA, condusă la acea vreme de Ion Simu-Alexandru, în acel an, firma Gurgu Prod Com SRL a obținut nu mai puțin de 12 contracte cu regionala. Iată câteva exemple: ”Reparații exterioare și igienizări interioare clădire călători din stația CF Oravița”, ”Reparații șarpante Magazie Tranzit Timișoara Nord”, ”Reparații șarpante stația CF Hunedoara” și lista ar putea continua.
Nu valori exorbitante, ci multe și mărunte. Însă adunate, rezultă o valoare de 985.402,96 lei. O valoare mică la nivelul unei regionale de cale ferată, dar mană cerească pentru firma din Caransebeș, care în 2018 a realizat o cifră de afaceri netă de 1.130.497 de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Făcând un calcul simplu, rezultă că în anul următor cumpărării mașinii directorului, acesta din urmă i-a asigurat (nu pe banii lui, ci ai statului român) contracte care au acoperit 87,16% din cifra de afaceri.
Iar profitul net declarat în 2018 este de 600.698 de lei, de unde rezultă o rată a profitabilității enormă, de 53%!
Anul următor, Gurgu Prod Com SRL a continuat să obțină contracte cu SRCF Timișoara, însă nu la fel de multe, doar opt, în valoare de 406.950,05 lei, iar cifra de afaceri a firmei a scăzut la 671.415 lei. Acum, proporția banilor de la CFR în totalul cifrei de afaceri a reprezentat doar 60,6%. Însă tot destul de mult, pentru o firmă care are ca obiect principal de activitate ”Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie, pentru construcții” și doar nouă salariați.
Mihai Gurgu se face că nu vede incompatibilitatea
Club Feroviar a încercat să obțină punctul de vedere în această chestiune al directorului Ion Simu-Alexandru, dar acesta a refuzat.
A răspuns însă la telefon Mihai Gurgu, patronul firmei Gurgu Prod Com SRL. „Da, am cumpărat acea mașină. Mi s-a părut un preț OK, ăsta era prețul pieței”, ne-a spus el. Întrebat dacă nu vede o incompatibilitate în a cumpăra mașina unui director care apoi i-a oferit contracte cu statul, Gurgu a răspuns: „Ce poate să fie în neregulă? Nu poate oricine să cumpere o mașină de la oricine?”.
Ion Simu-Alexandru, mașină mai scumpă decât cea a lui Klaus Iohannis
Și, la final, o mică paranteză. În declarația de avere depusă anul trecut de Ion Simu-Alexandru nu mai figurează un singur autoturism marca Mercedes fabricat în 2017 (așa cum apărea în documentul din 2018), ci două. Declarația din 2021 poate fi consultată AICI.
În document nu se precizează cu cât a cumpărat aceste mașini (pentru că nu era obligat din punct de vedere legal) și nici ce modele sunt. Club Feroviar a aflat că una dintre ele este Mercedes Benz S 400 d 4matic Long AMG, care chiar și la mâna a doua costă peste 100.000 de euro, fiind încadrată în clasa limuzină.
Cu o limuzină similară, dar mult mai ieftină, se deplasează și președintele României, Klaus Iohannis, la întâlnirile oficiale. Autoturismul este însă în proprietatea Administrației Prezidențiale, nu pe numele șefului statului. Din salariul de președinte nu și-ar putea permite o asemenea mașină. Ion Simu-Alexandru și-a permis, din salariul de șef de ceferist cinstit.
Poate nu ar strica o verificare din partea Agenției Naționale de Integritate.