spot_img
marți, mai 17, 2022
spot_img

CFR Călători, acuzată că a atribuit scump în 2019 un contract pentru vopsirea vagoanelor

Conducerea CFR Călători este acuzată că a atribuit direct în 2019, când director general era Valentin Dorobanțu, un contract pentru vopsirea vagoanelor la un preț mai mare decât cel practicat pe piață.

Precizarea a venit din partea societății Atelierele CFR Grivița, după ce Club Feroviar a publicat luni, 9 mai 2022, articolul cu titlul ”Cum lucrează reparatorii de Iocomotive din Brașov: minuni cu bani puțini”.

„Lucrările de vopsire a vagoanelor reparate în cadrul Atelierele CFR Grivița SA, executate de către SCRL Brașov au la bază un contract încheiat fără organizarea unei proceduri de achiziție publică (în condițiile în care există în piață mai mulți furnizori al acestui tip de serviciu) – Contractul nr. 118 din 10.04.2019. Prețul prestației de vopsire a vagonului care în toate celelalte contracte de prestări servicii similare atribuite conform Legii nr. 99/2016 este tratat unitar și are o singură valoare, în cazul contractului mai sus amintit a fost defalcat în mod artificial (vopsire exterior cutie, vopsire echipament sub cutie și vopsire uși intercomunicație). Prețul total pentru vopsirea unui vagon la SCRL este de 13.222 lei. Aceeași prestație, adjudecată de SNTFC, urmare a unor proceduri de achiziție publică pentru servicii la vagoane similare a avut prețuri mai competitive: 11.000 lei (iulie 2019) sau 12.000 lei (mai 2019). Datele prezentate indică faptul că afirmația dvs. cum că prețul de vopsire la SCRL rivalizează cu prețul vopsirii unei Dacia Logan nu are acoperire în realitate. Subliniem totodată că din materialul foto care ilustrează articolul rezultă că operațiile de chituire, șlefuire, vopsire nu sunt executate în incinte dedicate, prevăzute cu ventilație, filtrare și temperatură controlată, condiții obligatorii conform normativelor în vigoare. Putem remarca faptul că SNTFC CFR Călători SA a preferat să încheie un contract de vopsire vagoane la un preț mai mare decât prețul pieței cu un prestator care nu asigura condițiile de mediu necesare în procesul de vopsire”, se arată în precizarea trimisă redacției Club Feroviar de directorul general al societății Atelierele CFR Grivița, inginer Claudiu Alexandru.Contract pentru vopsirea vagoanelor, atribuit în mandatul de director general al lui Valentin Dorobanțu

Contractul la care se face referire a fost atribuit de CFR Călători pe 10 aprilie 2019, dată la care director general al operatorului feroviar de stat era Valentin Dorobanțu (fusese numit în funcție la data de 25 martie 2019).

Contactat de Club Feroviar pentru a i se cere punctul de vedere, Valentin Dorobanțu a refuzat să facă orice fel de comentariu pe marginea acestui subiect.

Ultimele Articole