CFR SA a semnat primul contract pentru electrificarea căii ferate Cluj Napoca-Episcopia Bihor, pe o distanță de 52,74 km, între Poieni și Aleșd.
Contractul a fost semnat cu asocierea FCC Construccion – Gulermak – CCN și are o valoare de 2,11 miliarde de lei.
Contractul este aferent obiectivului de investiții „Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (166,2 km)ˮ, finanțat cu fonduri nerambursabile prevăzute în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 4 – Transport sustenabil.
„Semnarea contractului pentru electrificarea și modernizarea secțiunii POIENI – ALEȘD, un prim lot, din cele patru care vizează întregul tronson Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, reprezintă startul în implementarea proiectelor majore de infrastructură feroviară din Regiunea de Nord – Vest. Prin electrificarea și modernizarea căii ferate între Cluj-Napoca și Episcopia Bihor vom asigura călătorilor condiții de transport la standarde europene, vom contribui semnificativ la descongestionarea traficului feroviar, în special a celui de marfă, din zona de frontieră Curtici și reșim să le oferim tuturor operatorilor de transport feroviar cea de-a doua poartă feroviară modernă spre și dinspre Vest”, a declarat directorul general al CFR SA, Ion Simu-Alexandru. La semnarea contractului a participat și ministrul Transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu.
Ce prevede primul contract pentru electrificarea căii ferate Cluj Napoca-Episcopia Bihor
Obiectivele proiectului sunt următoarele:
- lucrări de electrificare și modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru viteza maximă de 160 km/h pe secțiunea Poieni – Aleșd, în lungime de 52,74 km;
- modernizarea stațiilpr Bratca și Aleșd, a șapte halte de mișcare – Ciucea, Lacu Crișului, Piatra Craiului, Bulz, Șuncuiuș, Vadu Crișului, Butan -, a șase puncte de oprire – Valea Drăganului, Negreni, Stâna de Vale, Bălnaca, Vadu Crișului, Aleșd;
- modernizare lucrări de artă – 10 poduri, 91 de podețe, două tuneluri – Șuncuiuș (191 m), Peștera (86,20 m);
- două pasaje denivelate noi, la km 571+588 și km 590+950;
- sisteme automate de semnalizare la 31 de treceri la nivel cu calea ferată;
- lucrări specifice de exploatare feroviară, prin construirea unei clădiri de mentenanță;
- lucrări de semnalizare prin implementarea sistemului ERTMS (ETCS nivel 2 și GSM-R) pe întregul traseu.
De asemenea, în cadrul lucrărilor aferente secțiunii Poieni – Aleșd sunt incluse următoarele obiective de utilitate publică și feroviară:
► pasarele pietonale în stațiile CF Bratca și Aleșd;
► clădire de călători nou-proiectată în Hm Ciucea;
► panouri fonoabsorbante pe o lungime totală de 32,635 km;
► clădire de mentenanță nou – proiectată în Hm Ciucea;
► rampe de încărcare-descărcare în stațiile Bratca și Aleșd, dar și în Hm Ciucea, Piatra Craiului, Vadu Crișului;
► substație de tracțiune nouă în zona Hm Butan.