luni, aprilie 15, 2024
spot_img

Contract CFR Marfă-Primăria Iași, pentru transportul de cărbune energetic

Un contract CFR Marfă-Primăria Iași a fost semnat pentru transportul de cărbune energetic, în urma câștigării unei licitații. Rămâne însă de văzut dacă acest contract va aduce și profit pentru operatorul național sau, dimpotrivă, va adânci și mai mult pierderile.

”CFR Marfă a semnat cu Primăria Iași contractul pentru transportul a cca. 140.000 tone cărbune energetic pe relația Depozit COMVEX Constanța Port-Stația Constanța Port Zona C-Municipiul Iași-Centrala Termică și Electrică Holboca. Transportul a fost câştigat în urma unei licitații deschise organizată în data de 16.09.2022, la care au participat doi operatori de transport feroviar. Derularea acestui transport va consolida veniturile societăţii şi poziţia CFR Marfă pe piaţa transporturilor feroviare de marfă. Pe primele 8 luni din 2022 societatea şi-a crescut cifra de afaceri cu aprox. 25% concomitent cu diminuarea cu 32,2% a pierderilor faţă de aceeasi perioadă a anului trecut, reuşind să valorifice oportunităţile de piaţă ce au apărut odată cu declanşarea conflictului din Ucraina. De asemenea, societatea a recuperat din cota de piaţă pierdută în favoarea altor operatori, astfel încât la nivelul semestrului I 2022 deţine o cotă de piaţă de 29,6% la mărfuri transportate, în creştere de la 27,4% cât avea în semestrul I 2021. CFR Marfă a realizat în anul 2021 cca. 90% din transporturile de cărbune de pe calea ferată, deţinând astfel un rol strategic în asigurarea cărbunelui necesar funcţionării sistemului energetic naţional în contextul crizei energetice ce ameninţă Europa”, se arată într-o postare de marți de pe contul oficial de Facebook al CFR Marfă.

Contract CFR Marfă-Primăria Iași. Profit sau pierdere?

La începutul lunii august, în sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce avea ca obiect ”Servicii de transport navetizat 140.000 tone cărbune energetic, cu o flexibilitate de ±10%”. Valoarea totală estimată a contractului, care se va derula pe parcursul a patru luni (120 de zile), era de 20.300.000 de lei, echivalentul a aproximativ 4,1 milioane de euro, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost data de 16 septembrie 2022, ora 15:00. La licitație au depus oferte CFR Marfă și Grup Feroviar Român (GFR).

Experiența ultimilor ani a demonstrat că astfel de contracte de transport de cărbune nu au adus profit pentru CFR Marfă, ci dimpotrivă, i-au adâncit pierderile. La ora publicării acestei știri, pe SEAP licitația figurează încă ”în desfășurare”, nefiind publicată valoarea la care a fost atribuită.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole