Contestatiile depuse de Siemens Mobility si Škoda ar putea anula licitatia BDZ pentru automotoare noi

Cei doi producatori de material rulant au depus la Comisia pentru Protectia Concurentei din Bulgaria plangeri impotriva conditiilor din cadrul licitatiei publice lansate de catre BDZ Pasageri pentru achizitia a 42 de automotoare noi, solicitand anularea acesteia, scrie presa bulgara citand surse din Comisia pentru Protectia Concurentei (CPC).

Presa bulgara mai scrie ca, deocamdata, acestea au fost singurele detalii furnizate de catre Comisie.

Scrisori de nemultumire au fost trimise de catre cei doi producatori de material rulant si catre managementul BDZ Pasageri. Astfel, cele doua companii europene (de altfel, singurele care au efectuat pana acum livrari de material rulant in Bulgaria), precizeaza ca in documentatia de licitatie operatorul bulgar solicita trenuri capabile sa ruleze cu pana la maxim 160 km/h desi infrastructura din Bulgaria, pe care vor fi puse in circulatie noile automotoare, se modernizeaza pentru viteza de 200 km/h. Mai mult, nemultumirea este legata si de reducerea perioadei de mentenanta, de la 30 de ani, initial, la doar 15 ani.

In plus, cei doi contestatari si-au exprimat nemultumirea si fata de schema financiara pentru asigurarea mentenantei noului parc de automotoare.

Astfel, plata pentru serviciile de mentenanta ale noilor trenuri, a caror livrare este estimata cel mai devreme in 2024, ar trebui sa fie asigurata din subsidiile pe care BDZ Pasageri le va primi prin contractul de servicii publice. Aici, problema rezida din faptul ca acest contract expira si nu se stie cu certitidine daca tot operatorului BDZ Pasageri i se va atribui un nou contract, avand in vedere ca din 2020 intra in vigoare liberalizarea pietei interne a transportului de pasageri si, potrivit cerintelor Uniunii Europene, si obligativitatea licitarii acestor contracte de servicii publice.

“Orice potential participant la licitatie are dreptul sa depuna o contestatie la CPC, in cazul in care nu este de acord cu anumite conditii din cadrul procedurii. La momentul actual BDZ Pasageri nu considera ca ar trebui sa anuleze procedura de licitatie”, a declarat BDZ Pasageri presei locale.

Reamintim ca la 20 august divizia pentru transport de pasageri a Cailor Ferate Bulgare, BDZ Pasageri, a deschis procedura de licitatie pentru achizitia si mentenanta a 42 de automotoare electrice. Valoarea comenzii este estimata la 675 milioane leva (345 milioane euro). Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 12 octombrie, urmand ca deschiderea ofertelor sa aiba loc la data de 15 octombrie, 2018.