joi, iunie 1, 2023
spot_img

Contestația Alstom privind plata locomotivelor ARF a fost respinsă

Contestația Alstom privind plata locomotivelor ARF a fost respinsă.

UPDATE. Potrivit ARF noul termen de depunere a ofertelor este 31 martie 2023.

La aproximativ două săptămâni după ce CNSC a respins cererea Alstom de suspendare a licitației privind achiziția a 16 locomotive, Consiliul a infirmat și cererea producătorului francez de modificare a condițiilor de plată.

Decizia figurează aici cu soluție de respingere pe fond. Hotărârea CNSC vine cu doar patru zile înainte de termenul de depunere a ofertelor, respectiv 27 martie 2023.

Contestația Alstom, două capete: suspendare și plată

Contestația inițială ce include două capete, și anume suspendarea procedurii și modificarea condițiilor de plată, a fost depusă spre finele lunii februarie, potrivit site-ului public de achiziții.

Asupra capătului privind suspendarea, CNSC s-a pronunțat pe 6 martie.

În contestația depusă la CNSC, disponibilă aici, producătorul afirmă că ARF nu ar fi ținut cont de o decizie a Curții de Apel București care i-ar fi cerut să schimbe eșalonarea plăților pentru locomotive cu aplicarea unui principiu al proporționalității.

Mai precis, ARF a propus plata unui avans de 15%, urmată de diferența după recepția fiecărei locomotive. În urma deciziei CAB, ARF a adus modificări, însă doar formale, de exemplu expresia în „termen de 60 de zile” a fost schimbată într-un „termen ce nu poate fi mai mare de 60 de zile”.

Producătorul francez a invocat licitația RE-IR a ARF, unde graficul de plăți a fost altul, şi anume: avans 1 de 15% după semnarea contractului, avans 2 de 5% după proiectarea acceptată, avans 3 de 5% după acceptarea strategiei de certificare, alt avans de 5% după producția unei rame.

Modul propus de ARF nu ar asigura un echilibru contractual și o proporționalitate a riscurilor, susținea contestatorul.

Acesta a cerut CNSC suspendarea licitației până la judecarea contestației sale, căci ar fi evident că termenul rămas până la depunerea ofertelor este mult mai mic decât cel necesar judecării contestației sale.

În luna ianuarie 2023, Curtea de Apel București a pronunțat o decizie prin care „obliga autoritatea contractantă la continuarea procedurii de atribuire prin refacerea documentaţiei de atribuire în sensul prezentării clare/detaliate a modului de efectuare a plăţilor, cu respectarea principiului proporţionalităţii, conform considerentelor prezentei
decizii”.

Un contract ce poate depăși un miliard de lei

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a publicat la începutul lunii octombrie în Sistemul Public de Achiziții anunțul de participare aferent proiectului de investiții “Achiziția de 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să tracteze până la 16 vagoane de călători”, cu o valoare estimată de 400 de milioane de lei, fără TVA.

Potrivit anunțului, cele 16 locomotive electrice care vor asigura legătura directă între marile orașe ale României, trebuie să aibă:

  • viteze de circulație de până la 200 km/h;
  • standarde tehnice europene de interoperabilitate;
  • fiabilitate și costuri reduse de operare;
  • diminuarea poluării;
  • valorificarea investițiilor de modernizare derulate pe întreaga rețea feroviară TEN-T de pe teritoriul României;
  • susținerea programului de trecere la sistemul de comandă – control al trenurilor bazate pe standardul european ERTMS/ ETCS.

Prin achiziția acestor locomotive, călătorii vor avea un nivel de siguranță și confort la standarde europene, afirmă ARF. Finanţarea proiectului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 – Transport durabil” și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Valoarea achiziției este cuprinsă între 702.453.762,18 lei și 1.036.568.887,80 lei, în funcție de durata mentenanței (între 20 și 40 de ani).

 

 

Ultimele Articole