spot_img
luni, ianuarie 30, 2023
spot_img

Construirea liniei Divača-Koper va fi supusă unui referendum

Guvernul de la Ljubljana a anunțat că va supune unui referendum construirea unei căi ferate destinate transportului de marfă. Proiectul va fi supus, în prealabil, votului Parlamentului sloven. Este un proiect important pentru Slovenia iar linia, în lungime de 27 kilometri, are ca scop intensificarea traficului între Divača și portul maritim Luka Koper, deținut de stat în proporție de 100%.

Organizarea referendumului este programată pentru 24 septembrie.

Grupul de lobby, Taxpayers Don’t Give Up, alături de principalul partid de opoziție (Partidul Democrat Sloven de centru-dreapta) au insistat pentru organizarea acestui referendum, motivând că linia ar fi extrem de costisitoare, în baza unor previziuni făcute de către Guvern.

Acesta a obținut deja, de la Uniunea Europeană, fonduri în valoare de 44,3 milioane de euro pentru pregătirea proiectului în timp ce țara vecină, Ungaria, a afirmat că este pregătită să investească 200 de milioane de euro în acest proiect, dat fiind faptul că este o țară fără ieșire la mare și, în consecință, are nevoie de portul Koper pentru a efectua transport de marfă maritim.

Slovenia are o prezență puternică pe piața transportului feroviar de marfă, în acest sens operatorul  național de transport de marfă SŽ Cargo furnizând o serie de servicii intermodale interne și internaționale. Transportul de mărfuri este de asemenea efectuat și de către Adria Transport, primul operator privat sloven.

Slovenia este traversată de două dintre Coridoarele de Transport ale Rețelei Centrale TEN-T, Coridorul Baltic-Adriatic și Coridorul Mediteranean.

Ultimele Articole