Constructia liniei de metrou usor Jokeri va incepe in iunie

7 mai 2019

Conform consiliilor municipale din Helsinki si Espoo, constructia liniei de metrou usor Jokeri va fi lansata la inceputul lui iunie simultan in mai multe santiere din ambele orase.
In acelasi timp, consiliile au aprobat noua estimare de cost pentru proiect. Valoarea estimata a fazei de dezvoltare a proiectului de metrou usor este de 386 de milioane de euro, conform nivelului de pret din noiembrie 2018. Cota de plata care ii revine orasului Helsinki este de 268 de milioane de euro, in timp ce Espoo va plati 118 de milioane de euro. Consiliul municipal al orasului Helsinki a aprobat deja estimarea de cost in timpul unei intalniri care a avut loc pe 13 martie.
„Linia de metrou usor Jokeri este un proiect profitabil pentru orase, indeosebi datorita beneficiilor aduse de noua legatura feroviara. Jokeri Light Rail va realiza obiectivele strategice ale oraselor Helsinki si Espoo in ceea ce priveste reteaua orasului si neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon si, bineinteles, va combate problema deja acuta a capacitatii liniei principale 550”, a declarat Directorul pentru Lucrari Publice din Espoo, Harri Tanska.
Proiectul este implementat conform unui model de colaborare intre Helsinki si Espoo. Furnizorii de servicii sunt contractorii YIT Finland Oy si NRC Group Finland Oy (anterior VR Track Oy), iar proiectantii sunt Sitowise Oy, Ramboll Finland Oy si NRC Group Finland Oy.
Linia de metrou usor Jokeri va fi construita intre Itäkeskus in Helsinki si Keilaniemi in Espoo. Lungimea planificata a liniei este de 25 de km dintre care 16 km vor fi in Helsinki, iar restul de 9 km vor fi in Espoo. Linia de metrou usor va inlocui linia principala de autobuz 550 care este cea mai aglomerata linie de autobuz din regiunea Helsinki. Conform estimarilor, linia va transporta 102.000 de pasageri in fiecare zi in 2040. In prezent, 40.000 de persoane calatoresc intre cele doua orase in fiecare zi utilizand linia de autobuz.
Linia de metrou usor Jokeri va fi operationala incepand cu 2020.