spot_img
joi, ianuarie 27, 2022
spot_img

Consiliul de Supraveghere Feroviar are un nou Regulament și vrea nou model de plângere

Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF) supune spre consultare publică proiectul de Regulament privind analiza și soluționarea plângerilor referitoare la încălcarea Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spațiul feroviar unic european. Totodată zilele trecute în Monitorul Oficial a apărut noul Regulament de Orgnizare și Funcționare a instituției.

În prezent, analiza și soluționarea plângerilor referitoare la încălcarea Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spațiul feroviar unic european se realizează în temeiul Ordinului1 preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 468/2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 467 din 06 iunie 2018. Prin OUG nr. 52/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spaţiul feroviar unic european, prevederile Legii nr. 202/2016 au fost modificate și completate, în ceea ce privește funcționarea și atribuțiile Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), inclusiv cele referitoare la analiza plângerilor.

„Modificările și completările necesare afectează concepția generală și privesc o mare parte a reglementării în vigoare, în această situație fiind atrasă necesitatea abrogării Regulamentului privind analiza și soluționarea plângerilor referitoare la încălcarea Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spațiul feroviar unic european, pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 468/2018 și aprobarea unei noi reglementări. Așadar, se impune elaborarea și aprobarea Proiectului de Regulament privind analiza și soluționarea plângerilor referitoare la încălcarea Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spațiul feroviar unic european, cu modificările și completările. ulterioare, precum și abrogarea Regulamentului pus în aplicare prin Ordinului preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 468/2018”, potrivit proiectului disponibil pentru observații aici.

Nou Regulament al Consiliului Feroviar

Totodată zilele trecute a fost publicat Ordinul 927 din 18 noiembrie 2021pentru punerea în aplicare a Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar.

Ordinul menționează că CNSDF este format din 5 membri, selectați potrivit prevederilor Regulamentului privind procedura de selecție a membrilor Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar, adoptat de Consiliul Concurenței.

Membrii Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar sunt numiți și revocați prin ordin al președintelui Consiliului Concurenței pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată. Președintele Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar este numit dintre membrii Plenului Consiliului Concurenței.

Pe durata exercitării funcțiilor pe care le dețin în cadrul Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar, membrilor acestuia le este interzis să solicite sau să primească instrucțiuni din partea oricărei entități publice ori private.

Ultimele Articole