CA Informatica Feroviară s-a propus pentru indemnizații suplimentare lunar de mii de euro. Membrii acestuia ar dori suplimentar pe lângă cei 22.000 lei câștigați brut lunar, o indemnizație variabilă de aproximativ 6.000 de euro pe lună.
Adunarea Generală a Acționarilor de la Informatica Feroviară a respins zilele trecute o solicitare a membrilor Consiliului de Administrație al companiei de a primi și indemnizații variabile pe lângă cele fixe, încasate deja.
Potrivit OUG 109 din 2011, a guvernanței corporative, membrii executivi ai unui CA pot primi o componentă variabilă limitată la maximum 6 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de regia autonomă.
Indemnizația variabilă se acordă numai dacă regia autonomă îndeplinește cumulativ cel puțin următoarele condiții: a) nu are datorii restante față de bugetul general consolidat; b) nu are datorii restante față de furnizori și față de alți creditori; c) are programele de investiții implementate conform graficelor de execuție; d) nu are înregistrate pierderi contabile anterioare și nu înregistrează pierderi contabile curente; e) nivelul ratei de profitabilitate determinată ca raport între profitul net și cifra de afaceri este mai mare de 5% (4,6% potrivit bugetului aprobat la jumătatea anului trecut – n.red.); f) creșterea cifrei de afaceri în anul curent față de anul precedent este mai mare de 2,5%.
Acordarea indemnizației variabile ar spori deci veniturile încasate de membrii CA de la 22.000 lei lunar la un nivel semnificativ mai mare ținând cont că șase câștiguri salariale medii brute pe sector echivalează cu aproximativ 5.000-6.000 de euro. Concret, indemnizațiile ar putea duce, în funcție de rezultatele companiei, la dublarea veniturilor.
N-au avut însă noroc
Solicitarea a fost însă respinsă de AGA, aceasta motivând că membrii CA de la Informatica Feroviară nu sunt executivi, ci neexecutivi. „Constată că în cadrul Consiliului de Administrație al Informatica Feroviară SA niciunul dintre membrii consiliului de administrație nu îndeplinește funcția de administrator executiv drept pentru care respinge solicitarea de stabilirea nivelului componentei variabile a remunerației administratorilor executivi”. Decizia AGA nu menționează cine a făcut solicitarea.
Cum se formează remunerația
Remunerația membrilor executivi ai consiliului de administrație este formată dintr-o indemnizație fixă lunară care nu poate depăși de maximum 3 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de regia autonomă, la nivel de clasă, conform clasificației activităților din economia națională, comunicat de Institutul Național de Statistică anterior numirii, și dintr-o componentă variabilă. Componenta fixă lunară a membrilor executivi ai consiliilor de administrație poate depăși de 3 ori, dar nu mai mult de maximum 6 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de regia autonomă, la nivel de clasă, conform clasificației activităților din economia națională, comunicat de Institutul Național de Statistică.
Componenta variabilă are la bază indicatorii de performanță financiari și nefinanciari, negociați și aprobați de autoritatea publică tutelară, diferiți de cei aprobați pentru administratorii neexecutivi, determinați cu respectarea metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului Finanțelor și al secretarului general al Guvernului.
După cum a arătat aici Club Feroviar la Informatică Feroviară nivelul stabilit pentru indemnizația fixă prin decizia AGA nr 16 din 19 decembrie este de 22.222 lei, în creștere de la 13.651 lei, valoare stabilită prin hotărârea 24 din 13 noiembrie.
CA Informatica Feroviară este condus de George Radu Pipa și îi mai include pe Ionel Scrioșteanu – secretar de stat, Iulian Florin Măntescu – director financiar în CFR SA, Petru Ceșa – director CFR Cluj, Mihaela Raluca Sandu – consilier al ministrului Grindeanu, Cristian Alexandru Micu – fost director comercial Metrorex și Laurențiu Andrei Ilie – director adjunct în Ministerul Transporturilor. Mandatele acestora sunt pe patru ani până în 2027.
Directorul companiei, Alexandru Radu, nu a putut fi contactat pentru explicații.