spot_img
marți, septembrie 27, 2022
spot_img

Consilierii Sectorului  4 au aprobat înființarea stației de metrou „Berceni Centură”

spaţiile de birouri din BucureştiConsiliul Local al Sectorului 4 din Capitală cere Primăriei Generale a Capitalei includerea proiectelor de extindere a rețelei de metrou și realizării unui parking printre proiectele incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Capitalei.

Includerea celor două proiecte în Planul de mobilitate al Capitalei, valabil pentru perioada 2016-2030, a fost votată recent de către consilierii locali, potrivit documentelor postate pe situl Primăriei Sectorului 4.

Noua stație de metrou ar urma să fie edificată suprateran, între stația de metrou Berceni și Șoseaua de centură. Totodată, pe șoseaua Bercenmi ar urma să fie realizat un Park & Ride.

Proiectele ar urma să devină astfel finanțabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), din fonduri ale bugetului local, alte fonduri constituite legal. Valoarea proiectelor este de 40 milioane de euro, sumă fără TVA.

Inițiatorii proiectului spun că extinderea Magistralei 2 de metrou ar aduce beneficii locuitorilor din Sectorul 4 dar și cetățenilor aflați în tranzit. Magistrala 2 de metrou deține 25 % din totalul liniilor deținute de Metrorex și suportă zilnic 50% din fluxul de trafic al întregii rețele de transport subteran din Capitală.

Inițiatorii notează că sudul sectorului, locuitorii din comuna Berceni și orașul Popești Leordeni nu dispun de o modalitate rapidă de deplasare spre centrul și nordul Capitalei (unde are celălalt capăt Magistrala 2). Stațiile de metrou Dimitrie Leonida și Berceni sunt în permanență aglomerate, spun autorii deciziei. Ei mai spun că până în 2030 în zonă vor apărea 12.000 locuri de muncă, fapt care justifică investiția.

Nerealizarea acesteia va avea drept consecințe:

  • blocaj iminent provocat de numărul mare de călători cu metroul, în special pe peronul stației Dimitrie Leonida.
  • blocaje rutiere constant pe șoseaua Berceni, din cauza celor care vin cu mașinile pentru a își aduce familiile la metrou.
  • intensificarea poluării în zonă din cauza traficului rutier intens
  • creșterea aglomerării auto și scăderea accesului către școli, instituții cultură, locurile de muncă din zonă.

Realizarea stației va scurta cu aproximativ 6 kilometri parcursul zilnic auto al unui locuitor din zonele comunei Berceni și orașului Popești Leordeni.

În luna iunie, Consiliului General al Municipiului București a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere pe amplasamentul lucrării „supralărgire șos Bercerni, strada Ion Iriceanu și stația de metrou IMGB”, fapt care ușurează demararea lucrărilor efective.

Proiectul a întrunit 24 voturi „pentru”, existând o singură abținere.

Proiecte majore pentru Magistrala 2

Există însă și alte proiecte importante de modernizare a Magistralei. La finele anului trecut,  Ministerul Fondurilor Europene a trimis Comisiei Europene pentru aprobare proiectul major “Îmbunătățirea serviciilor de transport pe Magistrala 2 de metrou Berceni – Pipera”. Proiectul, în valoare de 114,83 milioane euro, va fi finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Proiectele majore, cu o valoare totală eligibilă mai mare de 50 milioane euro, în cazul investițiilor pentru creștere economică și locuri de muncă, prevăzute în cadrul programelor operaționale, sau cu un cost total eligibil de peste 75 milioane euro pentru domeniul transporturi, se transmit Comisiei Europene pentru aprobare, conform prevederilor Regulamentului UE 1303/2013.

Modernizarea va permite reducerea duratei călătoriei cu metroul și creșterea confortului pasagerilor uneia dintre cele mai aglomerate magistrale de metrou care traversează Capitala de la Nord la Sud.

Proiectul va finanța:

• înlocuirea întregii lungimi de 18,68 de km de linie dublă;
• reabilitarea instalațiilor electrice și sanitare;
• finalizarea lucrărilor la noul acces al stației Tineretului.

Conform estimărilor, contractul de lucrări principal, care vizează înlocuirea liniilor de metrou, va fi atribuit în cursul acestui an, iar efectuarea lucrărilor va dura 4 ani.

 

Ultimele Articole