spot_img
duminică, noiembrie 28, 2021
spot_img

Conferințele Club Feroviar: Trenurile cu hidrogen ne-ar scăpa de emisii anuale de zeci de mii de tone CO2 doar intre București și Otopeni

Trenurile cu hidrogen Coradia Stream FCMU sunt propunerea Alstom pentru România, au spus miercuri reprezentanții firmei franceze în cadrul unui eveniment organizat de Club Feroviar – Conferințele Club Feroviar.

Oficialii Alstom au încercat chiar o estimare a emisiilor de dioxid de carbon care ar fi evitate prin utilizarea trenurilor cu hidrogen. „La un litru motorină consumat se produc 2640 grame CO2. Avem calculat la 700 tone CO2 pe an echivalentul a 400 autoturisme”, a explicat Laurențiu Ivan, director în cadrul Alstom Transport. În cazul a 30 de trenuri (spre Otopeni sunt 36 de perechi de trenuri zilnic) emisiile ating cantitatea de 22.000 tone CO2, echivalentul anual al emisiilor de la 12.000 de autoturisme. „Gândiți-vă câtă reducere s-ar face la înlocuirea dieselului cu hidrogen”, a spus el.

Potrivit lui Laurențiu Ivan, reducerile de emisii sunt cuprinse între 45% (dacă se folosește gazul ca tehnologie de producere a hidrogenului) și 100% în cazul utilizării energiei regenerabile.

Mai detaliat, calculele sunt: un litru de motorină cântărește 835 grame. 86,2% este carbon, adică 720 grame de carbon la litrul de motorină. Pentru a arde acest carbon, 1920 grame de oxigen sunt necesare și rezultatul este CO2. Suma este 720 + 1920 = 2640 grame de CO2/litrul de motorină

Prezentarea Alstom este disponibilă aici.

Familia Coradia Stream

Reprezentantul Alstom a prezentat familia de trenuri Coradia Stream, formată din clasele Regional, Intercity, Stream Emission-free (FCMU (hidrogen) & BEMU (baterii)), Stream High Capacity.

FCMU este tren echipat cu celule de combustie alimentate cu hidrogen și care generează energie electrică. Sursa primară de energie este hidrogenul. Oxigenul preluat din aer este combinat cu hidrogenul în interiorul celulei de combustie, iar rezultatul este producerea energiei electrice necesară funcționării trenului

Bateria de tracțiune este utilizată pentru stocarea energiei de frânare, pentru a accelera și pentru alimentările auxiliare. Infrastructura necesară este alcătuită din stații de reîncărcare cu hidrogen (HRS). Costurile aferente investiței și cele operaționale pentru infrastructura suplimentară trebuie luate în considerare în calcularea costului total de operare.

Alstom dispune de întreaga gamă de tehnologii pentru trenurile fără emisii, având dovedită operarea lor comercială. Pentru România, propunerea Alstom este Coradia Stream FCMU – tren cu hidrogen, spun cei de la compania franceză. (D.C.)

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole